Het muziekpatrimonium van Albert Dupuis toevertrouwd aan de Koninklijke Bibliotheek van België
De Koning Boudewijnstichting heeft het archieffonds van Albert Dupuis toevertrouwd aan de afdeling Muziek van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Dit fonds, dat aan de Stichting werd geschonken door de nakomelingen van de componist en dirigent uit Verviers, bevat uitzonderlijke documenten die in de KBR in de beste omstandigheden bewaard zullen worden. Het fonds zal nu eerst geïnventariseerd en onderzocht worden, om het toegankelijk te maken voor een breed publiek.
Albert Dupuis (1877-1967), componist en dirigent uit Verviers, drukte in zijn tijd een stempel op de Belgische muziekwereld. Toen hij acht jaar was, begon hij aan het Conservatorium van Verviers; op zijn achttiende al ging zijn eerste komische opera Idylle in première in zijn geboortestad. Opgemerkt door de Franse componist Vincent d’Indy ging hij twee jaar later naar de Schola Cantorum. In 1903 sleepte hij de eerste Prijs van Rome in de wacht met zijn cantate La Chanson d’Halewyn; twee jaar later werd hij aangesteld als orkestdirigent van het Theater van Gent. In 1907 werd hij directeur van het Conservatorium van Verviers, een functie die hij veertig jaar lang zou uitoefenen.
Het œuvre van Albert Dupuis, een zeer productieve componist van instrumentale en vocale muziek, kent een zeker succes in Vlaanderen en Frankrijk, en vanaf de jaren 1930 ook in Brussel. Zijn opera La Passion wordt er meer dan 150 keer opgevoerd in het seizoen 1938-1939. Zijn hele loopbaan door genoot de componist de steun van zijn twee meesters en vrienden Vincent d’Indy en Eugène Ysaÿe, die zijn werk hielpen te verspreiden.
Muziekpatrimonium van Verviers bewaard
Na de dood van de artiest richtten de nakomelingen van de componist een archieffonds op. Ze schonken het nadien aan de Koning Boudewijnstichting om het zo te bewaren voor toekomstige generaties. Het fonds bevat vooral gedrukte en handgeschreven partituren van werken van de componist, handgeschreven libretto’s, persknipsels, concertprogramma’s, foto’s, briefwisseling die zijn hele muzikale loopbaan omspant (brieven van Eugène Ysaÿe, Vincent d’Indy, Edgar Tinel, Octave Maus), notities die Dupuis nam tijdens de lessen van D’Indy aan de Schola Cantorum in 1897, maar ook een aantal voorwerpen, waaronder het dirigeerstokje van de componist.
Eind 2022 gaf de Koning Boudewijnstichting het Fonds Albert Dupuis voor lange tijd in bewaring aan de afdeling Muziek van de Koninklijke Bibliotheek van België. Deze schenking verrijkt de vele documenten over het muziekpatrimonium van Verviers in de collectie van de KBR, zoals het Fonds Mathieu Crickboom, de collectie Henry Vieuxtemps, en het Fonds van het Conservatorium van Verviers, dat recent in bewaring werd gegeven door de Stad Verviers.
Studie en ontsluiting van het fonds
Naar het voorbeeld van het Fonds Arthur Grumiaux, dat eind 2021 door de Koning Boudewijnstichting in bewaring werd gegeven aan de KBR, zal het Fonds Albert Dupuis geordend, geïnventariseerd en bestudeerd worden, om nadien ontsloten te worden voor een breed publiek. Gezien de aard van het fonds, dat vooral bestaat uit partituren, heeft de valorisatie vooral betrekking op het œuvre van de componist. Dit project past in de samenwerking tussen de KBR, de Koning Boudewijnstichting en de Stad Verviers (en haar Conservatorium).