Fietsen in Brussel: meer dan 325.000 euro voor 11 nieuwe projecten
Elf projecten voor fietsparkings en fietsinfrastructuur van een universiteit, een scoutsafdeling, een sportclub, een maatwerkbedrijf, scholen en verenigingen in tien Brusselse gemeenten krijgen steun van het Fonds Bikes in Brussels, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De oproep loopt nog: nieuwe initiatieven om de fietsinfrastructuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verbeteren, kunnen op elk moment indienen.
De fiets in Brussel heeft sinds jaren de wind in de zeilen. Maar er kunnen nog meer inspanningen gebeuren om de fietsinfrastructuur te verbeteren en meer mensen te stimuleren om in de eerste plaats te kiezen voor de fiets als veilig en efficiënt vervoersmiddel in en naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Fonds Bikes in Brussels ondersteunt daarom sinds 2018 kleine, middelgrote en grote projecten van verenigingen, overheden of publieke en private partners om de fietsinfrastructuur of de fietsinrichting in de hoofdstad te verbeteren.
Elf nieuwe projecten
Eén manier om de zachte mobiliteit te stimuleren is meer beveiligde fietsstallingen inrichten. Overal in Brussel duiken dergelijke nieuwe initiatieven op, die kunnen rekenen op de steun van het Fonds Bikes in Brussels. Het Fonds heeft net 11 nieuwe projecten voor fietsparkings en fietsinrichting geselecteerd in tien Brusselse gemeenten voor een totaalbedrag van 326.925 euro. Dit brengt het aantal initiatieven ten voordele van de fiets in Brussel, sinds de oprichting van het Fonds in 2018 bij de Koning Boudewijnstichting, op 64, voor een totaalbedrag van bijna 4,2 miljoen euro.
U leest hier een korte beschrijving van de 11 nieuwe projecten die steun krijgen van het Fonds:
• In Anderlecht installeert de middelbare school COOVI een fietsparking die leraars en leerlingen moet stimuleren om vaker met de fiets naar school te komen. Het Fonds Bikes in Brussels financiert de aankoop van materialen; de fietsparking wordt gebouwd tijdens de lessen.
• Op haar drie campussen Solbosch (Stad Brussel), Plein (Elsene) en Erasmus (Anderlecht) verhoogt de Université libre de Bruxelles haar aanbod van fietsparkings met 190 plaatsen. Dit project, een bewijs van het engagement van de ULB voor een actieve mobiliteit, is bedoeld voor studenten, personeelsleden en bezoekers van de drie campussen.
• In Evere richt Royal Evere White Star Sportcity, een multisportclub (hockey, tennis, padel, aikido) een beveiligde fietsparking in voor haar 2.000 bezoekers, genodigden en toeschouwers.
• In Vorst zijn bij de vzw Zonneklopper veel verenigingen te gast met heel verschillende activiteiten, zoals participatieve fietsworkshops of grotere evenementen. Een ruimte van 100m2 zal worden ingericht om de fietsen van de deelnemers aan de workshops, lessen, opleidingen of evenementen te beveiligen en te onderhouden.
• Met haar Fietsbieb biedt de gemeente Elsene gezinnen de mogelijkheid om kinderfietsen te huren tegen een democratische prijs. Het Fonds komt tussenbeide voor de inrichting van het lokaal waar de fietsen veilig gestald worden en waar vrijwilligers in een aangename omgeving kunnen werken.
• In Sint-Jans-Molenbeek richt de vzw Zonnelied de Fietshub in, een plek waar ouders kinderfietsen kunnen huren en waar de inwoners van de gemeente hun fiets kunnen laten repareren. Het project wil van Molenbeek een fietsvriendelijkere gemeente maken.
• In Sint-Gillis installeert de vzw Cemome twee fietsstallingen om de fietsen die gebruikt worden voor het project PoolCycliste (vb. pedagogische en culturele uitstappen per fiets…) te beveiligen en te stallen voor scholen in de gemeente Sint-Gillis.
• In Schaarbeek kunnen personen met een handicap in het maatwerkbedrijf Citeco een beroep leren en beoefenen. De vereniging installeert een beveiligde en overdekte fietsparking met tien plaatsen om werknemers aan te moedigen de fiets te nemen.
• Nog in Schaarbeek creëert het medisch centrum Jean Jaurès meer fietsparkeerplaatsen voor personeel en patiënten overdag. ‘s Avonds kan de buurt er met de fiets terecht.
• In Ukkel installeert Atheneum Kalevoet een beveiligde fietsparking om leerlingen en leraars te stimuleren de fiets naar school te nemen. Dit initiatief past in het nieuwe mobiliteitsplan van de school dat de klemtoon legt op sensibilisatie en fietsinfrastructuur.
• In Sint-Lambrechts-Woluwe richt de scoutsafdeling Jean Heymans WL042een beveiligde parking in, zodat de zowat 500 leden (scoutsleiders en kinderen) van de drie takken met de fiets naar de vergadering kunnen komen.
Meer weten over deze projecten? Contacteer Thierry Van Noppen (vannoppen.t@kbs-frb.be, 02 549 02 56, 0479-31 85 56). Hij brengt u graag in contact met de betrokken organisaties.
Om meer te weten over de projectoproep Fonds Bikes in Brussels en een kandidaatsdossier in te dienen, surf naar www.kbs-frb.be. Het Fonds is open voor giften van particulieren, bedrijven en organisatie die zich kunnen vinden in zijn missie: inspanningen voor een betere fietsinfrastructuur en fietsinrichting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ondersteunen.