Eiland van Bohan
De Koning Boudewijnstichting is eigenaar van drie eilanden in de Semois dankzij vijrgevige schenkers die het "Fonds eilanden van de Semois" oprichtten.
Waarover gaat het?
De Koning Boudewijnstichting bezit drie eilanden in de Semois, dankzij schenkers die in de schoot van de Stichting het "Fonds eilanden van de Semois" oprichtten. De missie van dit Fonds is om te waken over de bescherming van de eilanden Bohan, Vanne Cunin en Montclar Poète. De eerste twee eilanden liggen in de gemeente Vresse-sur-Semois, het derde in Poupehan in de gemeente Bouillon. De Semois telt niet minder dan 80 eilanden, elk verschillend in grootte, van enkele vierkante meters tot meer dan 2 hectare. Deze gebieden veranderen voortdurend als gevolg van overstromingen (erosie in sommige gebieden, afzetting van sediment en grindafzettingen in andere).
"Met het teruggeven van de vrijheid aan de rivier, moeten we dan niet accepteren dat de rivier voortdurend verandert, zowel de vorm van de meanders als de eilanden".
2022, Rosillon, Semois nature « Une rivière pas comme les autres », deel 2.
Geschiedenis
Het eiland lijkt al sinds de ontstaansperiode van het dorp verbonden te zijn geweest met de geschiedenis van Bohan en zijn inwoners. Op de kaarten van de Graaf van Ferraris (1770) is het eiland getekend als weiland. De dam werd rond 1850 gebouwd. Zijn functie is het water te kanaliseren, om het naar een pijp te leiden die van de pastorie naar de molen loopt, bij de grot onder de brug. Het water werd gebruikt om het rad van de molen, die dienst deed als zagerij, te doen draaien. Tijdens de eerste helft van de 20e eeuw werd het eiland Bohan gemaaid. In het midden van het eiland stond een rij fruitbomen.
In de jaren 1950 werd een camping aangelegd op het eiland, die tijdens het zomerseizoen bereikbaar was via een metalen loopbrug. In het begin van de jaren 90 stopte de campingactiviteit, en in 1996 ging het eiland over in de handen van de Koning Boudewijnstichting dankzij de steun van de Fédération Sportive des Pêcheurs Francophones de Belgique. De aankoop was bedoeld om de eilanden in hun natuurlijke staat te behouden, omdat het opmerkelijke broedplaatsen zijn voor de vissen en nestplaatsen voor vogels.
Beheer
Sinds 2014 werkt de Koning Boudewijnstichting aan een project om het eiland in zijn oude glorie te herstellen, met het maaien en de begrazing zoals de lokale bewoners dat wensten. Het herstellen van deze praktijken in de alluviale weiden zal helpen om invasieve soorten, zoals de reuzenbalsemien, te bestrijden. Laat maaien bevordert de terugkomst van soorten met een grotere biologische waarde (zoals de duizendknoop). Het project om het grasland te herstellen vereiste een uitgebreide opruiming van het eiland in 2016. Enkel bepaalde bomen werden daarbij behouden.
Sinds 2017, telkens van juni tot oktober, begrazen Ardense voskopschapen het eiland. Deze winterharde schapen zijn tevreden met mager voer en zijn niet erg gevoelig voor de kou. Ze hebben geen water nodig; ze hebben genoeg aan de ochtenddauw. De ooien lammeren uit zichzelf zonder moeilijkheden. Door deze natuurlijke maaiers is het minder vaak nodig om mechanisch te maaien en wordt overgroei tegengegaan. Op die manier beperken ze de verspreiding van invasieve planten en vergemakkelijken ze de terugkeer van kruidachtige planten met biologisch waarde. Om het landschap in het begin van de 20e eeuw na te bootsen werd in het midden van het eiland een rij fruitbomen geplant.
Bewustmaking
Elk jaar gaat de aankomst van de schapen gepaard met educatieve activiteiten voor kinderen van de school van Bohan en van naburige dorpen. Deze activiteiten vergroten het bewustzijn over de biodiversiteit en het behoud van natuurlijk erfgoed.
Bronnen:
- Monique De Wolf en Pascal Grandjean, L’île de Bohan ; Centre de Documentation sur Bohan.
- Peter Lenain, Communication personnelle.
- N.-H. Balzat, Le Pêcheur Belge.