De mens achter de ziekte, de burger achter de beslissing
‘De beschikbare financiële middelen omzetten in gezondheid en levenskwaliteit’, zo luidt de centrale boodschap van een diverse groep van burgers aan beleidsmakers, stakeholders en patiënten.
Waarover gaat het?
Dit rapport gaat uitvoerig in op de resultaten van het Burgerlabo over terugbetaling van behandelingen in de gezondheidszorg. Welke gezondheidsinterventies willen we als samenleving terugbetalen en welke niet? Welke criteria vinden burgers belangrijk bij het terugbetalen en waarom?
Met deze vragen gingen 32 burgers aan de slag in het Burgerlabo, dat de KBS organiseerde in het najaar 2014. Een burgerlabo is een innovatief participatief proces waarbij een relatief beperkte groep burgers gedurende drie weekends een maatschappelijk complex thema onderzoekt. Levenskwaliteit is zonder meer het meest prioritaire van de 19 criteria en 6 voorwaarden voor terugbetaling die de burgers hebben uitgewerkt. Een solidaire gezondheidszorg moet in het teken staan van levenskwaliteit. Gedurende tientallen jaren heeft de gezondheidszorg zich gefocust op levens redden en levens verlengen. Daarbij kwam, naar het aanvoelen van de burgers, de levenskwaliteit van de patiënt al te vaak op de tweede plaats. Onterecht, vinden ze. Levenskwaliteit moet de allerbelangrijkste maatstaf worden in de gezondheidszorg.
De burgers hopen dat hun bevindingen bijdragen tot duurzame verbeteringen aan het beslissingssysteem voor terugbetaling.