De kracht van “samen”
“Stel je voor: je bent sociaal werker in de jeugdhulp en je hebt voor je jongeren en voor gezinnen pakweg tien kilogram gehakt nodig. Je hebt een schenker, maar die wil dat je 200 kilo ophaalt. Je kunt dat doen, maar wat doe je met zo’n berg? In je diepvriezer steken? Dan zit die vol met alleen gehakt. Je kunt op ruimere schaal gaan uitdelen, maar daar besteed je veel tijd aan. Dat gehakt wordt dan eigenlijk een verliespost: je organisatie koopt in dat geval beter tien kilo in een warenhuis. Dat is de schaalvergroting die wij met Voedselwinning Jeugdhulp vzw realiseren: wij kunnen weg met die 200 kilogram. En wij ontzorgen de hulpverleners, die zo hun echte werk kunnen blijven doen.” Aan het woord is coördinator Laurent Dupon.
Het is bekend: de vraag naar voedselhulp neemt toe in België. Onder meer de inflatie zorgt ervoor dat het fenomeen uitbreidt. Daarom lanceerde de Koning Boudewijnstichting voor het tweede jaar op rij een projectoproep 'Voedselschakel(t)' om initiatieven in de voedselhulp te steunen. Hoe kunnen ze hun sociale rol efficiënter vervullen? Hoe kunnen we vraag en aanbod beter doen matchen? En waar vinden organisaties nieuwe vrijwilligers? Voedselwinning Jeugdhulp vzw werkt in het Leuvense aan een pragmatisch bottom-up antwoord om het aanbod aan voedseloverschotten en de noden in de jeugdzorg beter op elkaar af te stemmen. De organisatie krijgt daarvoor steun van de Stichting.
Eén euro wordt er tien
In Voedselwinning Jeugdhulp bundelen een aantal partners hun krachten. Het gaat om klinkende namen in de Leuvense jeugdzorg, die samen honderden jongeren en hun gezinnen bereiken: De Wissel, Ter Wende, Sporen, Terbank en de organisatie LeuvenFietst, die onder meer sportkampen organiseert mét middagmaal. Er wordt samengewerkt met leefgemeenschap De Berenklauw in Herent. En sinds kort is er ook een Brugse partner bijgekomen, Gabriël.
Laurent Dupon is gepokt en gemazeld in de problematiek van de voedseloverschotten in de (bijzondere) jeugdzorg: “Het doet je iets als je via sociaal werkers hoort dat een gezin voor het eerst in een week een goeie maaltijd krijgt. Dan weet je voor wie je dit vrijwilligerswerk doet. En als ik ruwweg bereken dat wij voor elke geïnvesteerde euro ruim tien euro voedselwaarde terugverdienen, dan weten we ook dat we efficiënt bezig zijn.”
Geloofwaardiger
“De kern van het partnerschap is dat we door schaalvergroting en het bundelen van kennis én van behoeften sterker staan in onze vrijwilligerswerking en ook tegenover schenkers. Als ik het als economist formuleer: we brengen vraag en aanbod beter in evenwicht. Dat is in een notendop wat we als vzw doen, bottom-up en dus zonder te wachten op initiatieven van bovenaf.”
Hoe gaat het project in zijn werk? Allemaal hebben de partners noden wat voedselhulp betreft. Via hun sociaal werkers kom je die op het spoor. Terwijl voordien de partners vervolgens elk apart op zoek gingen naar voedseloverschotten, gebeurt dat nu samen. Laurent: “Hierdoor ontlast je de sociaal werkers. Je bent ook geloofwaardiger tegenover schenkers. Je kunt met hen een overeenkomst afsluiten voor een vaste en efficiënte afname van een bepaald volume, in ons geval op vijf dagen in de week. Onze vrijwilligers halen de overschotten ’s avonds op en brengen die naar de diepvriezers van de partners. Er is een beurtrol en als het nodig is, herverdelen we. Ook dat typeert onze werking: we werken decentraal: onze partners hebben sowieso de nodige plaats en uitrusting. Wij ontlasten de hulpverleners, die zo hun echte werk kunnen blijven doen.”
Project met potentieel
Voedselwinning Jeugdhulp vzw krijgt steun van het European Solidarity Corps. Die dient voor onze internationale vrijwilligerswerking. Onze internationale vrijwilligers zijn twintigers en ze blijven in principe een jaar, waardoor we de continuïteit van onze werking kunnen garanderen. We werken ook met lokale vrijwilligers, maar daar is het verloop wat groter. Voor dergelijke transportwerk, met veel avondwerk, is het niet altijd gemakkelijk om goeie mensen te vinden op wie je kunt blijven bouwen, moet ik daaraan toevoegen. Tot nu lukt het, maar wat meer publiciteit voor onszelf zou zeker nuttig zijn.
We moeten nu zien wat de toekomst brengt: terwijl we tot nu toe altijd voldoende overschotten ophaalden voor de noden, zien we voor het eerst tekorten ontstaan en zullen we dus moeten opschalen. De huidige 10 tot 15 ton per jaar volstaat niet meer. Overschotten zijn er genoeg, dat weten we. Maar een vrijwilligerswerking die te snel groeit, houdt ook risico’s in… Hoe dan ook, het is duidelijk dat dit een project met veel potentieel is.
De financiële steun van de Koning Boudewijnstichting gaat naar logistieke noden (denk aan de aankoop van een cargofiets voor korte verplaatsingen), de coördinatie en de lokale vrijwilligerswerking.
Over de oproep "Voedselschakel(t)”, een stap naar inclusie
Medio 2022 lanceerde de Koning Boudewijnstichting voor het tweede opeenvolgende jaar een oproep tot projecten ter ondersteuning en versterking van voedselhulporganisaties. Deze organisaties voorzien in een basisbehoefte waarnaar steeds meer vraag is en bereiken een breed publiek. Hoewel voedselhulp op zich geen structurele oplossing biedt voor armoede, is het een waardevolle schakel in het algemene proces van sociale inclusie van mensen in armoede. 71 organisaties ontvingen in totaal 500.000 euro. Voedselwinning Jeugdhulp vzw is één van de gesteunde organisaties.
Andere verhalen
Engagement dat inspireert!
Andere projectoproepen
Een hart voor Gentse jongeren
Voor lokale projecten die het welzijn en de veerkracht van jongeren versterken.
OpenStreekmotor 23 - Verbind mens en omgeving
Ondersteuning van lokale projecten in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek, die inspelen op de noden en uitdagingen van mens en omgeving.
OpenProjectoproep Fonds Solmido 2024
Financiële steun voor verenigingen die projecten van algemeen belang ontwikkelen rond sociale aspecten, gezondheid, opleiding of onderwijs in de regio van Charleroi.
OpenAndere publicaties en cijfers
Andere Fondsen en filantropieformules
Impact Together
Om haar positieve impact te vergroten, heeft BNP Paribas Fortis Impact Together opgericht: het eigen fonds voor filantropie gekoppeld aan duurzame en verantwoorde beleggingen.
Europa College (Fonds Vrienden van)
Filantropen zorgen voor een gehele of gedeeltelijke studiebeurs voor een student die aan het Europa College een opleiding volgt rond diplomatie, economie, politiek of recht.
Ateliers Indigo du Plateau96 (Fonds Vrienden van)
Filantropen steunen projecten van vzw Plateau96 die inzetten op de capaciteiten van eenieder, en die mensen stimuleren om zich bewust te worden van hun eigen waarden en talenten.
Andere persberichten
Vier op de tien Belgen lopen nog steeds risico op digitale uitsluiting
De Koning Boudewijnstichting publiceert de 3e editie van de Barometer Digitale Inclusie.
Handicap: werkgevers maken nog te weinig werk van inclusie
In het kader van haar initiatieven voor de inclusie van personen met een handicap in de samenleving, wilde de Koning Boudewijnstichting beter begrijpen welke relatie zij hebben t…
Vijf projecten die financiële kennis en vertrouwen bevorderen, ontvangen steun van het Fonds voor Financiële Geletterdheid
Vijf initiatieven die op een creatieve en originele manier financiële opvoeding bij diverse groepen versterken, ontvangen steun van het Fonds voor Financiële Geletterdheid.