Verhaal

De eerste lijn ondersteunen in tijden van COVID-19

2020

SOS-Hilfe is een vaste waarde onder thuiszorg- en klusjesdiensten in de Belgische Oostkantons. Zonder deze sociale onderneming zouden veel ouderen, zieken of mensen met een beperking niet blijven thuiswonen. Dankzij de noodsteun van de Koning Boudewijnstichting voor de COVID-19-crisis kon SOS Hilfe beschermingsmateriaal kopen voor zijn medewerkers en hun psychosociale hulp bieden om de pijn die ze nu zien, de baas te kunnen.

"Ons team telt 24 thuishulpen en 15 polyvalente arbeiders die verschillende soorten hulp bieden. Dit is de enige dienst die de hele uitbraak lang aan de slag is gebleven, ondanks quarantaine en social distancing. Wij vonden dat belangrijk omdat wij in de eerste plaats werken voor mensen die ziek, gehandicapt of hoogbejaard zijn en die niet terechtkunnen bij andere diensten”, zegt de directeur van SOS-Hilfe, Christophe Ponkalo.

Operationeel blijven

"Uiteraard moet je voorzichtig zijn wanneer je werkt met mensen uit risicogroepen”, gaat de directeur voort. De afgelopen weken heeft hij zich uit de naad gewerkt om zijn personeel dit op het hart te drukken en voor hen de nodige bescherming uit te werken. Met de 10.000 euro van de Koning Boudewijnstichting kon de sociale onderneming voor bepaalde maatregelen nog een stapje verder gaan. In een eerste periode deelde SOS-Hilfe beschermend materiaal uit aan medewerkers en de mensen die zij bijstaan. “We zijn aan de slag in de eerste lijn en we komen in direct contact met risicogroepen. We moesten daarom beschermende kleding en aangepaste ontsmettingsmiddelen ter beschikking stellen”, zegt Christophe Ponkalo. Naast handschoenen, FFP2-maskers, stoffen maskers en alcogel kocht SOS-Hilfe ook volledige beschermingspakken voor besmette cliënten.

Voorrang aan sociaal werk

Volgens Ponkalo is het werk op het terrein grondig veranderd tijdens deze crisis: er is meer behoefte aan sociaal werk en dus direct contact. “Onze medewerkers doen de boodschappen en de administratie en nemen meer tijd om te praten met cliënten en te zien hoe het echt met hen gaat. Door de COVID-19-pandemie zijn we plots meer sociaal werker geworden. Wanneer we vaststellen dat ouderen of alleenstaande ouders met een dringende nood zitten, kunnen we begeleidende diensten op een gerichte manier inschakelen zodat mensen snel hulp krijgen.” Voor de meeste cliënten – vooral ouderen in een kwetsbare situatie – is het bezoek van medewerkers van SOS-Hilfe het enige sociaal contact. “Voor veel mensen duurt deze periode van quarantaine en afstand houden te lang, het wordt onhoudbaar. We zien hier en daar het begin van psychische problemen. Onze medewerkers proberen preventief in te grijpen.”

Psychosociale begeleiding

Hoewel ze nu beter beschermd zijn dankzij de aankoop van aangepast materiaal, groeien de onzekerheid en de angst bij medewerkers van SOS-Hilfe. “De angst weegt op onze medewerkers. Door de COVID-19-pandemie komen ineens heel andere thema’s op de voorgrond, zoals hun eigen relatie met de dood of het in gevaar brengen van anderen, van de eigen familie. Onzekerheid en onveiligheid gaan gepaard met een gevoel van machteloosheid. Onze medewerkers zijn het noorden kwijt. Symtomen van posttraumatische stress zijn onvermijdelijk.” Daarom biedt SOS-Hilfe de mogelijkheid van externe coaching voor alle personeelsleden. “Medewerkers kiezen zelf of ze willen deelnemen en de coaches moeten ons ook niet op de hoogte brengen of feedback geven. De gesprekken en de adviezen hebben niet meteen betrekking op het beroep, maar ze hebben er onmiskenbaar een impact op”, zegt Christophe Ponkalo.

De experten kenden SOS-Hilfe al. Ze contacteren de medewerkers per telefoon en spreken al tijdens dat eerste contact de gepaste manier van werken af. De begeleiding kan verlopen via Skype, FaceTime of WhatsApp, maar ze kan ook een persoonlijkere vorm aannemen zoals een wandeling in de natuur, met social distancing uiteraard. Medewerkers kunnen hulp op maat krijgen, zodat ze geen morele of psychische schade overhouden aan deze pandemie. Uit de eerste feedback blijkt duidelijk dat de deelnemers het nuttig vinden. “Het is vooral de ‘vrijplaats’ die deze ontmoetingen bieden, die vruchten afwerpt, want deze persoonlijke gesprekken staan los van de onderneming”, zegt Christophe Ponkalo.

"Voor veel kwetsbare cliënten zijn wij vaak het enige aanspreekpunt.”
Christophe Ponkalo
Directeur van SOS-Hilfe Oostkantons

De COVID-19-crisis zal onze samenleving nog een hele tijd in haar greep houden. SOS-Hilfe blijft samen met andere instellingen van de Duitstalige Gemeenschap kijken of er aangepaste opvolgingsprojecten nodig zijn. Het wil zo vermijden dat de posttraumatische symptomen ontaarden in depressie of burn-out.

Over de Covid-19-noodoprep ‘eerste lijn’

In het kader van de gezondheidscrisis door het coronavirus organiseerde de Koning Boudewijnstichting een noodoproep met een zeer snelle procedure voor eerstelijnsorganisaties (huisartsen, thuisverpleegkundigen, verzorgenden, familiehulp, apothekers, maatschappelijk assistenten, vroedvrouwen aan huis). De geselecteerde organisaties kregen een forfaitaire steun van 10.000 euro.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Filantropie in het bloed

Kwaliteit van zorg

“Mijn kleinkinderen missen voor geen goud de uitreiking van de Prijzen die hun overgrootmoeder gecreëerd heeft.”
Isabelle Jortay-Noël
dochter van Gert Noël

Troostplek verbindt buurtbewoners in zorgzame buurt Ledeberg

Kwaliteit van zorg

“Verlies, verdriet, rouw… is geen makkelijk thema, maar we hebben niet het gevoel dat we aan iets onbereikbaars zijn begonnen.”
Mia Trappeniers
coördinator Zorgzame Buurt Ledeberg

Marieke Vervoort: verslaafd aan het leven

Kwaliteit van zorg

"Ik had mijn eigen leven onder controle. En kijk, ik ben er nog steeds. Je doet altijd meer en meer omdat je je eigen leven in handen hebt. Je kunt zeggen wanneer het genoeg is."
Marieke Vervoort
atlete, Paralympische Spelen Rio 2016

Andere projectoproepen

Beurzen voor eerstelijnsprofessionals uit de welzijn- en de zorgsector - Eigen rekening

Nieuwe of versterkte vormen van samenwerking tussen eerstelijnsactoren ontwikkelen.

Open

Beurzen voor eerstelijnsprofessionals uit de welzijn- en de zorgsector - Derdenrekening

Nieuwe of versterkte vormen van samenwerking tussen eerstelijnsactoren ontwikkelen.

Open

VOSOG - Vakantiefonds voor Mucopatiëntjes 2024 : Jeugdbewegingsvakantie of vakantie met het gezin

Financiële steun zodat jonge mucopatiënten van 7 tot 18 jaar op vakantie kunnen met een jeugdbeweging of met het gezin.

Open

Andere evenementen

Navigeren naar een gezondheidsvaardige eerstelijnszorg: learnings en aanbevelingen voor organisaties en beleid

13/06/2024 10:00 Tot 13/06/2024 15:15

Gezondheidsvaardigheden: een verschuiving van de focus op het individu naar aandacht voor organisatorische en beleidsaspecten. Wat we leerden vanuit 18 pilootprojecten.

Andere Fondsen en filantropieformules

Boven De Wolken (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen projecten van Boven De Wolken die sterrenouders wil helpen hun grote verdriet te dragen door hen een professionele fotoreportage aan te bieden.

Event meerwaarde patiëntenverenigingen

De meerwaarde van patiëntenverenigingen en patiëntenparticipatie in de Belgische gezondheidszorg: onderzoek en dialoog

Hoe ziet het landschap van patiëntenverenigingen er vandaag, anno 2024, uit in België? Welke evoluties zien we in de ons omringende landen en Europees?

De Kraamvogel (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen projecten van De Kraamvogel, een kleine onafhankelijke vzw die werkt rond tijdige, toegankelijke en kwaliteitsvolle perinatale zorg.

Andere persberichten

17 Fondsen beheerd door de Koning Boudewijnstichting dragen bij tot betere zorg voor zeldzame ziekten

26 02 2024

KBS versterkt dankzij 17 Fondsen het onderzoek naar en de zorg voor zeldzame aandoeningen.

Eindelevensverhalen: een vernieuwend instrument in de palliatieve zorg

18 01 2024

Het Fonds Gert Noël bekroont vzw Amfora voor ‘eindelevensverhalen’, haar vernieuwend instrument in de palliatieve zorg.

Ouders van kinderen met een beperking steunen en respijt gunnen

25 08 2023

22 projecten die respijtoplossingen bieden aan ouders van kinderen met een handicap, ontvangen steun voor een totaalbedrag van 381.900 euro.