BELvue museum
BELvue wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en werd opgericht als een plaats waar bezoekers, en vooral jongeren, België, zijn geschiedenis, zijn sociaaleconomische ontwikkeling en de werking van zijn instellingen kunnen leren kennen en beter begrijpen. Met een thematische aanpak en een moderne en interactieve opstelling biedt het museum de bezoeker de sleutels om een beter inzicht te verwerven in België en onze samenleving.
Waarover gaat het?
BELvue: meer dan een museum, een plaats om de geschiedenis en de democratie te beleven
Het BELvue ligt in het hart van Brussel en is zowel het museum van België en zijn geschiedenis als een centrum voor de democratie.
BELvue wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en werd opgericht als een plaats waar bezoekers, en vooral jongeren, België, zijn geschiedenis, zijn sociaaleconomische ontwikkeling en de werking van zijn instellingen kunnen leren kennen en beter begrijpen.
Met een thematische aanpak en een moderne en interactieve opstelling biedt het museum de bezoeker de sleutels om een beter inzicht te verwerven in België en onze samenleving.
In de zalen komen zeven maatschappelijke thema’s aan bod: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Elk thema wordt eerst voorgesteld vanuit een hedendaagse invalshoek en vervolgens uitgewerkt en toegelicht doorheen de geschiedenis van België. Hoe zijn België en de Belgen gekomen tot waar ze vandaag staan? In de nieuwe tentoonstelling van het BELvue is de geschiedenis geen doel op zich, maar wel degelijk een middel om dingen uit te leggen en sleutels aan te reiken om onze samenleving te begrijpen en te verklaren.
Een galerij met meer dan 200 voorwerpen vult dit overzicht van België gisteren en vandaag aan. De voorwerpen staan chronologisch opgesteld van de negentiende eeuw tot vandaag en vormen als het ware het ‘materiële geheugen’ van België. De bezoeker vindt er alledaagse gebruiksvoorwerpen, kunstwerken en designstukken, bekende merken, wetenschappelijke uitvindingen, verwijzingen naar sportieve topprestaties of ook voorwerpen die herinneren aan de rijkdom van onze volkscultuur.
De tijdelijke tentoonstellingen die georganiseerd worden in het BELvue vormen voor de bezoekers een gelegenheid voor de ontdekking van een thema dat verband houdt met de geschiedenis, het erfgoed of de actualiteit van het land.
Naast zijn museale activiteiten, omschrijft het BELvue zich ook als een centrum van de democratie. Het wil bijdragen tot de verbetering van het vertrouwen in de democratische waarden, door een historisch bewustzijn te ontwikkelen en door kritische bespiegelingen te stimuleren over de grote belangen en de inzet van de democratie.
Het BELvue krijgt een zeer divers publiek over de vloer: scholen, (toekomstige) leerkrachten, verenigingen van jongeren, gezinnen, senioren, personen met een beperking… Zij kunnen profiteren van een uitgebreid en aangepast aanbod, onder vorm van animaties, exposities, ateliers, rondleidingen, lezingen of activiteiten rond democratie, geschiedenis en rechtvaardigheid.
Deze activiteiten worden gecoördineerd door eduBEL, de educatieve dienst van BELvue. Het team bestaat uit leerkrachten die voor een bepaalde periode zijn gedetacheerd en die belast zijn met de ontwikkeling van educatieve activiteiten en de opleiding van externe interveniënten.
Naast de openstelling voor een breed publiek, zijn deze activiteiten gratis of hebben een zeer democratische prijs.
Het BELvue bevindt zich in Brussel, de Belgische en Europese hoofdstad, naast het Koninklijk Paleis en in de omgeving van de grote instellingen van het land. Het wil een plaats zijn van ontmoetingen en uitwisselingen, waar het heden, het verleden en de toekomst samenkomen.