Van negatief imago naar positieve keuze en minder schooluitval in het arbeidsmarktgericht onderwijs
Wat zijn de oorzaken van schooluitval in arbeidsmarktgericht onderwijs? Welke rol speelt het negatieve imago? Hoe kunnen we het tij keren? Lees hier meer over acties die werken.

Waarover gaat het?
De cijfers voor vroegtijdig schoolverlaten zijn alarmerend. Vooral in studierichtingen met arbeidsmarktfinaliteit zijn de cijfers hoog. In 2022-2023 ging het volgens Statistiek Vlaanderen over 21% van de leerlingen die uitstromen voor ze hun opleiding in het secundair onderwijs beëindigd hebben.
Wat zijn hiervan de oorzaken en gevolgen? Welke rol speelt het negatieve imago van studierichtingen met arbeidsmarktfinaliteit hierin? En wat kunnen we doen om het tij te keren?
Op vraag van de Koning Boudewijnstichting ging IDEA Consult aan de slag met deze vragen. Het bundelde hiervoor inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, consulteerde experts en terreinactoren uit een brede waaier aan domeinen (onderwijs, beleid, arbeidsmarkt, middenveld), sprak met scholieren, en inventariseerde praktijken die vandaag al inzetten op het stimuleren van een positief imago en een positieve keuze.
De publicatie bakent af naar STEM-opleidingen met een arbeidsmarktfinaliteit. De arbeidsmarkt smeekt om technisch geschoolde profielen. Tendensen zoals automatisering, robotisering en de vergroening van de economie zullen de vraag naar deze profielen alleen maar doen toenemen. En hoewel steeds meer jongeren ingeschreven zijn in richtingen met een arbeidsmarkt- of dubbele finaliteit, kiezen zij steeds minder vaak voor techniek.
Met de publicatie ‘Van negatief imago naar positieve keuze en minder schooluitval’ wil de Koning Boudewijnstichting handvaten aanreiken en inspireren voor acties die werken.
************************************************************
Raadpleeg ook de projectoproep voor de uitbreiding van het nascholingsaanbod rond onderwijsloopbaanbegeleiding: Naar een positieve keuze voor STEM-opleidingen met een dubbele of arbeidsmarktfinaliteit.