Verhaal

Afscheid in schoonheid

Afscheid nemen van iemand die je lief is, doet altijd pijn. Dit kunnen doen in schoonheid, verzacht een beetje. Met het duwtje in de rug van ID City - een projectoproep van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en die jonge sociale ondernemers ondersteunt met een financiële steun en begeleiding - creëert industrieel ontwerper Michiel Wierinck houten urnen, natuurlijke scultpuren als eerbetoon aan overledenen.

Toen Michiel Wierinck tijdens zijn opleiding Industrieel Ingenieur aan de slag moest met een natuurlijk materiaal, had hij nooit gedacht dat hij een paar jaar later aan de wieg zou staan van Naturnus, een bedrijfje in houten urnen. “Ik koos toen voor die opdracht voor mycelium, een soort schimmel die in gedroogde vorm veel weg heeft van een dikke rijstwafel.”

“Toen ik toepassingen zocht voor producten, botste ik op de mogelijkheid van urnen in organisch materiaal.” Urnen, niet meteen het meest sexy product voor een jongere twintiger? “Of iets sexy is, is voor mij niet relevant. Als ontwerper sta ik ten dienste van anderen. Ik wil producten maken waar anderen nood aan hebben en die iets bijdragen aan de maatschappij.”

Zijn idee sloeg aan bij een Gents bedrijf in biomaterialen en in samenwerking met hen bracht Michiel Wierinck zijn masterjaar door in het labo. Hij stelde er zijn product op punt, deed onderzoek naar de vorm en marktonderzoek naar de vraag. Met prototypes in mycelium en in hout trok hij naar Funeral Expo, een handelsbeurs voor begrafenisondernemers. “Er waren begrafenisondernemers geïnteresseerd. Ik kreeg een order voor twintig houten urnen.”

Michiel had zich ondertussen ook ingeschreven voor ID City in Aalst, de ideeënwedstrijd van het Prins Filipsfonds die creatieve ideeën van jongeren voor een betere stad een duwtje in de rug geeft. Zijn idee won: een plan om op een plek in de stad bio-afbreekbare urnen te begraven en er telkens een boom te planten, als een levend moment aan de overledene, een plek waar nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten, een extra groene long ook.

Deze plannen heeft hij voorlopig moeten opbergen. “In België zijn er strakke regels voor begraafplaatsen. Dat idee bleek momenteel niet haalbaar.” De houten urnen, daarentegen, daar is Michiel Wierinck mee voortgegaan. “Mycelium stond als materiaal nog te veel in de kinderschoenen.” Met de begeleiding van Urban Connector, aangeboden door ID City, zette hij een eigen bedrijfje op, Naturnus. “Karim van Urban Connector hielp me nadenken over mijn strategie, wat ik eerst moest aanpakken, benadrukte dat ik niet moest blijven hangen in de conceptuele fase maar ideeën moest valideren en stap na stap keuzes maken.”

Wierinck ontwerpt de urnen. Hij koos bewust voor een maatwerkbedrijf om de houten ringen voor de urnen te snijden met laser en de assemblage te doen. Een ambachtelijke houtdraaier werkt ze af en Wierinck neemt de verkoop voor zijn rekening. In zijn zoektocht naar de juiste vorm praatte hij met begrafenisondernemers over de wensen van familieleden.

“Ik let er bij het ontwerpen op dat de vorm rond en organisch is, dat de sluiting onderaan is, zodat het object meer lijkt op een sculptuur dan op een urne. Minimalistisch, ik laat het hout voor zich spreken. En de urne moet aaibaar zijn, ze moet mooi in de hand liggen, fijn zijn om te dragen voor de nabestaanden. Elke urne is uniek, ik speel met hout en vorm. Het is belangrijk dat nabestaanden de overledene kunnen eren met een uniek object.”

Wierinck is momenteel nog voltijds aan de slag voor een ander bedrijf. Naturnus neemt hij erbij in zijn vrije uren. De urnen verkoopt hij via begrafenisondernemers, al heeft hij sinds kort ook een webshop waar particulieren urnen kunnen bestellen. Hij bereidt zich voorzichtig voor op voltijds ondernemerschap. En ook het idee van een ‘rouwbos’ heeft hij niet laten varen.

“Ik wil producten ontwerpen waar anderen nood aan hebben en die iets bijdragen aan de maatschappij”.
Michiel Wierinck
laureaat ID City en bedrijfsleider Naturnus

“Je hebt geboortebosssen, dus waarom geen rouwbossen? In Nederland zijn er natuurparken waar bedrijven stukken bos uitbaten en ter beschikking stellen voor begraven, maar de natuur wordt dan weer iets commercieels, en hele lichamen begraven heeft ook een impact op het ecosystseem. Ik zoek naar andere manieren om in de toekomst de beleving van het rouwproces nog meer vorm te geven.”

‘IDCity: Your City, Your Ideas’ van het Prins Filipfonds

Het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ondersteunt jonge sociale ondernemers met een financiële steun en begeleiding. Het Fonds lanceerde de oproep ‘IDCity: Your City, Your Ideas’ in tien Belgische steden en biedt jongeren tussen 16 en 25 jaar de kans om hun verbindende idee voor hun stad in werkelijkheid om te zetten. Cultuur, mobiliteit, werk, leren, sport, media, milieu, politiek … het maakt niet uit in welk domein, als het project maar linken legt en bruggen bouwt.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

“Ik stond er niet alleen voor”

Talentvolle individuen

“Het Fonds Lisa heeft me niet enkel extra zelfvertrouwen gegeven, het heeft me ook gemotiveerd om net dat tikkeltje beter te doen.”
Maroi Ayadi

Boost Oostende heeft me laten openbloeien

Talentvolle individuen Opleiding en ontwikkeling van talenten

“Door Boost wil ik me actief engageren voor vrouwenrechten.”
Stefanie

Ines: voorbestemd voor grootse dingen

Talentvolle individuen

“Boost is een geweldig avontuur. Er gaat een hele wereld voor mij open, en ik ga vooruit, zowel op persoonlijk als op schools vlak.”
Ines Lamallem
Deelneemster aan Boost, laureate van de Prijs Laure Nobels – Waals-Brabant

Andere projectoproepen

2023 Beurzen voor master- en doctoraatsstudies in het buitenland

SofinaBoël beurzen voor jonge academici voor master- en doctoraatsstudies aan een buitenlandse universiteit.

2024 Prins Albertfonds

Dit Fonds biedt een beurs aan jonge universitairen om gedurende één jaar een business project te realiseren voor een Belgisch bedrijf buiten Europa.

Bekendgemaakt

Fonds Strandschelp - Bijzonder Talent

Het Fonds Strandschelp ondersteunt initiatieven van talentvolle jongeren die uitstromen uit de Bijzondere Jeugdzorg en/of verwante organisaties of instellingen in West-Vlaanderen…

Bekendgemaakt

Andere Fondsen en filantropieformules

Sidekick Sam Academy

De Side Kick Sam Academy biedt aan leerkrachten lespakketten, webinars, podcasts en workshops aan om hen te helpen het welzijn en de veerkracht van hun leerlingen te verbeteren.

Europa College (Fonds Vrienden van)

Filantropen zorgen voor een gehele of gedeeltelijke studiebeurs voor een student die aan het Europa College een opleiding volgt rond diplomatie, economie, politiek of recht.

Andere persberichten

Diny De Vits en Heleen Delanghe winnen eerste scriptieprijs ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’

Diny De Vits en Heleen Delanghe winnen de eerste scriptieprijzen ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’ van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en KBS.

Jani Lambrechts en Max Romain winnen 19de editie van Belgodyssee-wedstrijd voor jonge journalisten

Jani Lambrechts (Thomas More) en Max Romain (IHECS) winnen dit jaar de Belgodyssee Prijs voor beloftevolle journalisten in spe.

Lucas Leffler wint een prijs voor zijn fotoproject in de Democratische Republiek Congo

Lucas Leffler wint de tweejaarlijkse prijs van het Fonds Sébastien van der Straten voor zijn fotoreportage in de kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo.