ZOOM! Dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen
Dak- en thuisloze jongvolwassenen (18 tot 25 jaar): verschillende profielen, ingewikkelde levensloop
Waarover gaat het?
De tellingen dak- en thuisloosheid, die plaats vonden eind 2020 en eind 2021 in 9 Belgische steden en regio’s, brachten in totaal 6.286 personen in kaart. Bijna 1 op de 5 van de getelde volwassen dak- en thuisloze personen is een jongvolwassene tussen de 18 en de 25 jaar (of 1.208 personen). Om een effectief, zowel preventief als curatief beleid ter bestrijding van dak- en thuisloosheid van jongvolwassenen te kunnen uitwerken is het noodzakelijk om beter te begrijpen wie deze jongeren zijn, wat ervoor gezorgd heeft dat zij zich momenteel in een situatie van dak- en thuisloosheid bevinden, wat hun noden en wensen zijn.
Daarom vroeg de Koning Boudewijnstichting aan de onderzoeksteams van de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek UGent, LUCAS KU Leuven, en CIRTES UCLouvain om enerzijds de gegevens van 1.208 jongvolwassenen in situaties van dak- en thuisloosheid uit te diepen én met hen en professionals uit het werkveld in gesprek te gaan.
Zowel de cijfergegevens als de verhalen van de jongvolwassenen en professionals tonen alvast dat dak- en thuisloze jongvolwassenen een heterogene groep vormen met verschillende profielkenmerken. De onderzoeksteams kregen bovendien een unieke kijk op de woelige trajecten, ervaringen en overlevingsstrategieën van deze jongeren.