Solidair met Oekraïne
De oorlog in Oekraïne is zijn vijfde maand ingegaan. Er komt voorlopig geen eind aan de grootste humanitaire crisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De Koning Boudewijnstichting blijft haar filantropische expertise en netwerken inzetten om de solidariteit met de slachtoffers te versterken.
Acties in Oekraïne en zijn buurlanden
Bijna 13 miljoen Oekraïners zijn op de vlucht voor Russische bommen. Meer dan zes miljoen zijn de grenzen overgestoken naar de buurlanden (als Polen, Hongarije, Roemenië en Moldavië) en verder, naar de rest van Europa. Deze ongeziene mensenstroom zet de samenlevingen en de bestaande opvangstructuren daar onder druk.
Aanvullend op de noodhulp van Consortium 12-12 (BE 19 0000 0000 1212 of online via 1212.be), stelt de KBS haar filantropische formules, expertise en netwerken ter beschikking van alle filantropen (burgers, organisaties en bedrijven) die zich solidair willen tonen. Ze transfereert ook giften die ze ontvangt naar organisaties die het best zijn toegerust om problemen op het terrein aan te pakken.
Fondsen dragen steentje bij
Verschillende Fondsen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, spelen in op de dringende noden in Oekraïne en de omliggende landen. Fondsen als het EU Staff Fund, het Euroclear Fund, het Solvay Fund, het R&Co4Generations Fund, het Ergon Capital Fund en het Fund Forbidden Colours gaven al voor meer dan 2.000.000 euro steun aan organisaties in de regio. Sommige richten zich op specifieke doelgroepen zoals niet-begeleide kinderen, moeders met baby’s of de LGBTQI-gemeenschap.
Schenkerskring voor mensen in Oekraïne
De Stichting richtte ook de Schenkerskring ‘Help mensen in Oekraïne’ op. Drie lokale Oekraïense organisaties – Caritas Oekraïne, People in Need en het Oekraïense Rode Kruis – kregen al 750.000 euro toegewezen zodat ze voedsel, onderdak en medische hulp kunnen bieden aan kwetsbare mensen en gemeenschappen in Oekraïne. De rest van het opgehaalde bedrag (27.000 euro) zal naar gelijkaardige doelen gaan.
Persvrijheid
De oorlog in Oekraïne wordt niet alleen met wapens uitgevochten maar ook met informatie. De Stichting ondersteunt daarom ook initiatieven die desinformatie bestrijden en de persvrijheid in Oekraïne vrijwaren. Zo gaat er bijvoorbeeld steun naar ‘Reporters zonder Grenzen’, dat in Lviv een centrum voor persvrijheid heeft opgezet om Oekraïense en buitenlandse journalisten te ondersteunen.
Democratie versterken
Tot slot wil de Stichting ook democratische stemmen in Oekraïne helpen te versterken. Ze financiert daarom twee beurzen voor medewerkers van Oekraïense denktanks en levert een bijdrage aan het Fonds ‘Ukraine Truth Defenders’ en aan het Civitates Fonds “Solidarity with Ukrainian Civil Society”. Onafhankelijke ngo’s en sociale mediaspelers krijgen zo een broodnodige financiële injectie.
Acties in België
De oorlog in Oekraïne laat zich ook in ons land voelen. In België hebben momenteel 40.000 Oekraïners officieel tijdelijke bescherming gekregen. Dit aantal is lager dan verwacht bij het begin van de crisis, maar ondanks de nodige beleidsmaatregelen zorgt ook deze toestroom voor specifieke noden op het vlak van onderwijs, huisvesting, taal,...
De overheden trachten op deze noden een antwoord te vinden. Aanvullend richtte de KBS een schenkerskring ‘Help Oekraïners in België’ op. De ingezamelde donaties worden bijvoorbeeld gebruikt voor:
· Promote Ukraine, een Oekraïense nonprofit in Brussel die informatie verstrekt en het beleid informeert over de noden van Oekraïense vluchtelingen;
· Alliance Française Brussels-Europe voor basislessen Frans;
· Antwerp International School die onderwijs organiseert voor Oekraïense kinderen;
· Caritas die inzet op een hulplijn.
Binnen de programma’s van de KBS werden extra middelen vrijgemaakt om steun te verlenen aan:
· Singa en Orbit vzw die actief zijn op het vlak van huisvesting. Orbit vzw informeert correct gastgezinnen en verduurzaamt het instrument “Melding Tijdelijk Wonen”;
· Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat tolken helpt op te leiden;
· Goods to Give voor noodpakketten;
· Bibliothèques Sans Frontières voor de creatie van een app die Oekraïense vluchtelingen Franse uitdrukkingen leert die ze nodig hebben in hun dagelijks leven.
Naarmate de situatie verandert en evolueert, wil de Koning Boudewijnstichting andere gerichte hulp bieden in domeinen waar haar netwerken en expertise het best tot hun recht komen.
Wil je ook jouw steentje bijdragen?
Ons Centrum voor de Filantropie kan jou adviseren en samen met jou een formule op maat uitwerken.
Neem contact op met Stéphanie Smets: smets.s@mandate.kbs-frb.be, +32 2 549 61 53.
Giften vanaf 40 euro komen in aanmerking voor een fiscaal attest.
Hartelijk dank voor jouw engagement!
Meer info: