Shaping the Future
Young Talents@Work
Waarover gaat het?
In 2023 bedroeg de jeugdwerkloosheid in de Brusselse regio 25% onder jongeren tussen 15 en 24 jaar. In het Waals Gewest was dit percentage 23%, in het Vlaams Gewest 12%. Anderzijds is het in de huidige krappe arbeidsmarkt moeilijk voor werkgevers om personeel te vinden en te behouden. Werkgevers zijn dus dringend op zoek naar nieuwe talenten, terwijl jonge talenten een betere toekomst kunnen bereiken door middel van werk.
De Koning Boudewijnstichting en het Fonds SD Worx wensen samen met terreinactoren ervoor te zorgen dat jongeren in een kwetsbare positie die werkervaring zoeken en werkgevers elkaar beter kunnen vinden. Via deze projectoproep wenst ze outreachende organisaties, die een vertrouwensband weten op te bouwen met deze jongeren, te ondersteunen in de trajecten naar de arbeidsmarkt die ze aanbieden. Daarnaast zal de stichting ook inzetten op het opbouwen van een netwerk dat werkgevers en organisaties samenbrengt om de tewerkstelling van jongeren in een kwetsbare situatie te bevorderen.
Verschillende drempels moeten immers overwonnen worden: jongeren vinden te vaak de weg niet naar werkgevers of hun vacatures. Enerzijds hebben jongeren het gevoel niet aan de eisen van werkgevers te voldoen, omdat ze niet over de juiste diploma’s beschikken, een beperkt inzicht hebben in hun eigen talenten, geen werkervaring hebben, …. Anderzijds sluiten communicatiekanalen en stijlen van werkgevers niet noodzakelijk aan bij de leefwereld van jongeren, hebben ze een beperkt zicht op eventuele moeilijkheden waar jongeren in een kwetsbare positie mee geconfronteerd worden, of hebben ze verwachtingen die te weinig aansluiten bij wat jongeren denken te kunnen aanbieden.
Doel
Deze projectoproep heeft als doel het versterken van organisaties die zich inzetten om de kloof tussen jongeren in kwetsbare situaties en de arbeidsmarkt te overbruggen en die in hun DNA hebben:
1. Een ‘safe space’ te vormen voor jongeren en inzetten op het opbouwen van een vertrouwensband met hen. Ze zijn er voor de jongeren vóór en/of tijdens en na hun traject naar tewerkstelling.
2. Op een outreachende manier aan de slag te gaan en een groot aantal jongeren te bereiken.
3. Kennis hebben van de moeilijkheden en obstakels waar jongeren mee geconfronteerd worden en die een afstand tot de arbeidsmarkt creëren.
4. Op een zeer nauwe manier met en voor jongeren te werken.
5. Op het vlak van toeleiding naar werk stevige samenwerkingen/partnerschappen met bedrijven tot stand te hebben gebracht.
Deze organisaties spelen een essentiële rol in de ontwikkeling van jongeren, en kunnen ook cruciaal zijn voor hun toeleiding naar tewerkstelling. Ze hebben immers een kennis van de leefwereld van jongeren die ze kunnen doorgeven aan werkgevers. Door hun vertrouwensband met jongeren kunnen ze hen het beslissend duwtje in de rug geven richting werk.
Door deze organisaties te versterken door middel van financiële steun en een actief engagement in een collectief impactplatform (dat zowel werkgevers als organisaties samenbrengt) wil de stichting de toegang van jongeren in kwetsbare situaties tot de arbeidsmarkt vergemakkelijken. Zo kan een positieve dynamiek tot stand gebracht worden die ook op langere termijn impact heeft op de arbeidsmarkt.
Middelen
De financiële middelen voor zowel de oproep als het collectieve impactplatform komen tot stand via een samenwerking tussen :
- Het Fonds SD Worx: 350.000 € / jaar
- De Koning Boudewijnstichting: 550.000 € / jaar