Prins Filipfonds- Leren van elkaar
Organisaties maken kennis met organisaties uit hun domein of expertise in de andere Gemeenschap, leren van elkaar en wisselen ervaringen uit.
Waarover gaat het?
Met een nieuwe oproep 'Leren van elkaar' wil het Prins Filipfonds organisaties aanmoedigen en financieel ondersteunen om kennis te maken met organisaties in hun domein of met hun expertise in de andere gemeenschap, om van hen te leren en ervaringen uit te wisselen.
Al meer dan twintig jaar ondersteunt het Prins Filipfonds initiatieven die bruggen bouwen tussen de verschillende Gemeenschappen in België. Deze bruggen zijn meer dan ooit nodig. Voor de samenleving van morgen moet buiten de geijkte paden gedacht worden, het liefst samen, omdat we dan verder springen.
Die innovatie en creativiteit zitten ook bij burgers en organisaties in de verschillende landsdelen. Ze willen hun steentje bijdragen. Op het terrein hebben ze vaak innovatieve methodieken uitgewerkt om nieuwe antwoorden te vinden voor oude of nieuwe uitdagingen. Alleen weten ze dat niet altijd van elkaar. Met deze nieuwe oproep zet het Fonds de kennisdeling centraal.
Je kan als organisatie in het andere landsdeel
· inspiratie opdoen: kennismaking, peer-to-peer learning, job shadowing… Je ontdekt welke organisaties bestaan in het andere landsdeel, je doet er ervaring op met hun manier van werken en de antwoorden die zij gevonden hebben op gelijkaardige uitdagingen, met de mogelijkheid om in de toekomst een samenwerking op te zetten;
· samenwerken: je werkt samen met een of meerdere organisaties in de andere gemeenschap, je wisselt goede praktijken uit en/ of ontwikkelt samen nieuwe methodieken.
Heel uiteenlopende domeinen komen in aanmerking voor zo’n lerende gemeenschap: milieu, klimaat en duurzaamheid, cultuur, zorg, sport…
Is dit iets voor jou?
We geven hier, ter inspiratie, enkele voorbeelden van initiatieven die in aanmerking kunnen komen voor steun binnen deze oproep.
· Een organisatie die actief is rond kinderopvang of thuisopvang wil via job shadowing het werk in het andere landsdeel leren kennen, ervaringen uitwisselen en zien hoe zij omgaan met bepaalde uitdagingen.
· Een lotgenotengroep wil kennismaken met gelijkaardige lotgenotengroepen in de andere gemeenschap en zien hoe zij met dezelfde thematiek aan de slag gaan en hun rol invullen.
· De medewerkers van een organisatie voor mentaal welzijn voor jongeren willen via peer-to-peer learning ervaringen opdoen en zien hoe zij jongeren ondersteunen.
· Een lokale natuurvereniging wil via terreinbezoeken organisaties in het andere landsdeel ontmoeten en van hen leren hoe zij meer kunnen wegen op de lokale agenda.
- Voor uitwisselingen in het leerplichtonderwijs verwijzen we naar onze oproep Scholen Switch.
- Voor uitwisselingen in het jeugdwerk verwijzen we in eerste instantie naar: BEL-J
Tip: op zoek naar een organisatie in het andere landsdeel? Neem een kijkje op Because, de website met betrouwbare informatie over meer dan 30.000 social profit organisaties.