Meer kwaliteitsvolle zorg voor ouderen met een migratieachtergrond
Met de stijgende vergrijzing en groter wordende diversiteit zal de zorgvraag bij ouderen met een migratieachtergrond toenemen. Dat doet bij woonzorgcentra de vraag rijzen hoe zij ervoor zorgen dat ouderen met een migratieachtergrond zich thuis voelen. Met een nieuwe publicatie en een studiedag willen Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg en de Koning Boudewijnstichting een lans breken voor cultuursensitieve zorg in de woonzorgcentra.
Tegen 2040 zullen we een toename zien van bijna een half miljoen 65-plussers in België, met name een stijging in het aantal mensen ouder dan 85 jaar. Die groei gaat gepaard met een toenemende vraag naar zorg en ondersteuning. Ondertussen zien we dat 14,5 procent van de 65-plussers in België een buitenlandse herkomst heeft volgens cijfers van Statbel.1
Maar we zien die cijfers niet weerspiegeld in de bewoners van de woonzorgcentra. Ouderen met een migratieachtgrond worden nog onvoldoende bereikt. Daarom is het belangrijk dat woonzorgcentra aandacht besteden aan cultuursensitieve zorg. Cultuursensitieve zorg is persoonsgerichte zorg die rekening houdt met de gelaagde identiteit van een persoon, waaronder aspecten van cultuur en levensbeschouwing.
Cultuursensitieve zorg past in de omslag naar relatiegerichte zorg die al langer gaande is in woonzorgcentra en die loskomt van het medische zorgmodel. “Toegankelijke, kwaliteitsvolle zorg wordt het nieuwe normaal, gestoeld op een groter thuisgevoel voor bewoners van woonzorgcentra. Dat gaat hand in hand met meer welzijn op het werk voor medewerkers”, zegt Saïda Sakali van de Koning Boudewijnstichting.
Toch blijkt een persoonsgerichte aanpak vaak niet genoeg om een gepaste thuisomgeving te bieden aan ouderen met een migratieachtergrond. Daarom is een duurzaam inclusie- en diversiteitsbeleid essentieel, waarin cultuursensitieve zorg een plek krijgt. “Belangrijk daarbij is het bewustzijn van je eigen normen en waarden, en het besef dat die niet voor iedereen hetzelfde zijn. We moeten op een respectvolle manier ruimte geven aan verschillende gewoontes en behoeftes van de bewoners in het woonzorgcentrum,” zegt Cynthia van Thiel van Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg. Met het cahier en de studiedag willen Kenniscentrum WWZ en de Koning Boudewijnstichting de woonzorgcentra aanmoedigen om te werken aan kwaliteitsvolle zorg voor ouderen met een migratieachtergrond. Daarvoor haalden ze inspiratie uit wat er al gebeurt in de praktijk. Woonzorgcentrum Saphir bijvoorbeeld opende een aparte afdeling voor moslimouderen. Ter Ursulinen hanteert een benadering waarbij mensen met alle achtergronden samenleven, maar er aandacht is voor ieders cultuur. “Verschillende mogelijkheden van aanbod moeten er zijn. Het is aan ouderen om te kiezen hoe zij willen leven”, zegt Cynthia van Thiel.
Het cahier en de studiedag ‘Het woonzorgcentrum: ook een thuis voor ouderen met een migratieachtergrond?’ presenteren de belangrijkste bevindingen die naar boven kwamen in gesprekken met enkele woonzorgcentra, aangevuld met inzichten uit de vakliteratuur en onderzoek.
Cahier: te verkrijgen via www.kenniscentrumwwz.be/cahiers,
of digitale versie op aanvraag bij Lieselot Degraeve: lieselot.degraeve@kenniscentrumwwz.be.