Verhaal

‘Humans of… Vlaams-Brabant’: binnenkijken in de leefwereld van jongeren

“Jongeren hebben veel te zeggen, maar ze krijgen geen gehoor. Wij geven hun de keuze: opgeven of het op een andere manier proberen.”
Zakayo Wandoloh
StampMedia

De coronacrisis heeft er bij jongeren zwaar ingehakt, zeker bij de meest kwetsbaren. Met Unlock your energy! wil de Koning Boudewijnstichting hen een oppepper geven, door projecten te steunen die jongeren en jongvolwassenen (van 15 tot 25 jaar) zich weer beter in hun vel laten voelen. Een van die projecten is ‘Humans of… Vlaams-Brabant’, waarin Arktos samen met StampMedia aan de slag gaat rond actief burgerschap.

Arktos heeft in Hal 5 in Kessel-Lo een ontmoetingsplaats voor jongeren, in enkele containers. Die zijn gezellig en functioneel ingericht: een uitnodigende zithoek, tafels met stoelen, een bureauruimte. Arktos begeleidt en vormt kwetsbare kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar, die minder gemakkelijk aansluiting vinden op school, werk of samenleving. De vormingsmedewerkers van Arktos gaan actief op zoek naar die jongeren, trekken naar buurten waar ze vaak rondhangen en spreken hen aan.

Eerst de melk of eerst de cornflakes?

“Alles begon met een Black Lives Matter-demonstratie in Leuven,” vertellen Sam Deckers en Jorge Gómez van Arktos Vlaams-Brabant. “Die was niet aangevraagd, maar er werd wel opgeroepen om mee te doen. Vanuit Arktos zijn we ernaartoe getrokken om met jongeren in gesprek te gaan.” Uit die contacten bleek dat jongeren hun stem willen laten horen, dat ze veel te vertellen hebben maar te weinig gehoord worden. Dat maakt hen machteloos en moedeloos. De coronapandemie versterkte dat gevoel nog. “We zijn filmpjes beginnen maken met en vanuit de jongeren, gewoon met de smartphone. Eentje daarvan toonde een groep jongens die precies ruzie aan het maken waren aan de achterkant van het station in Leuven. Als je hun taal dan niet begrijpt, kan dat voor voorbijgangers best bedreigend overkomen. Maar die zogenaamde ruzie was een discussie over wat je het eerst in je ontbijtkom doet: de melk of de cornflakes.”

Zakayo Wandoloh vult aan: “Dat is helemaal wat StampMedia wil doen: de stem van jongeren versterken via tekst, video, audio en fotografie. We zijn een persagentschap voor jongeren en onze artikels worden heel vaak overgenomen door de mainstream media.” Met het project “Humans of… Vlaams-Brabant” willen Arktos en StampMedia de jongeren uit de buurt de kans geven zich wél te laten horen en op een constructieve manier hun noden onder de aandacht te brengen, ook van beleidsmakers.

Inzoomen op wat jongeren bezighoudt

Concreet organiseren Arktos en StampMedia een reeks workshops in de vier centrumsteden van Vlaams-Brabant: Aarschot, Diest, Leuven en Tienen. “Jongeren hebben veel te zeggen,” legt Zakayo uit, “maar ze krijgen geen gehoor. Daardoor verliezen ze het vertrouwen in het beleid. Wij geven hun de keuze: opgeven of het op een andere manier proberen.”

De eerste workshop is nog wat aftastend, een rustige start. Zakayo neemt de inleiding voor zijn rekening: wat is actief burgerschap? Wat is democratie? Wat is de positie van jongeren binnen zo’n democratie? Waar en hoe kunnen ze hun stem opeisen en zich laten horen? De link naar thema’s waar de jongeren van wakker liggen is snel gelegd. “Ik woon in een straat waar je 50 per uur mag rijden,” zegt een meisje. “Niemand houdt zich daaraan, iedereen racet er. Ik word daar boos van, het is gevaarlijk.” De politie komt ter sprake, die bepaalde groepen jongeren meer controleert dan andere. Een van de deelnemers worstelt met genderidentiteit. Ook seksisme tegen meisjes - aangestaard en nagefloten worden - houdt de jongeren bezig.

“We willen aan de slag rond de verhalen van de jongeren”, zegt Sino Davcevski. “Ik leer hun hoe ze die in beeld kunnen brengen met foto’s. Daar heb je geen duur materiaal voor nodig: met de camera van een smartphone en allerlei gratis apps, geraak je al heel ver. En ik verleg hun grenzen: het is niet eenvoudig om op een persoon of een groep mensen af te stappen om een foto in close-up te nemen, dat vraagt veel lef. Maar het is een boost voor hun zelfvertrouwen”. Regel één in de les fotografie met de smartphone is: nooit inzoomen met je toestel – je benen zijn de beste zoom.
De jongeren zijn in elk geval enthousiast. “Ik ga straks al foto’s nemen en aan je doorsturen, Sino”, belooft een van de deelnemers.

Foto’s in het station

Op het einde van het traject komt er een reizende tentoonstelling met een officieel moment op elke locatie. De jongeren zullen dan zelf de foto’s toelichten. En ze zullen in dialoog gaan met het lokale bestuur en actiepunten overhandigen. “Elke jongere heeft een stem,” zegt Zakayo. “Wij helpen hen die vinden, door hen aan het nadenken te zetten, hun het zelfvertrouwen te geven om van zich te laten horen. We willen de workshops een tweede keer organiseren. Dan nodigen we ook de groepen van deze eerste reeks uit, zodat ze kunnen vragen aan de lokale besturen hoe ze met de actiepunten aan de slag zijn gegaan.”

Na de tentoonstelling gaat Arktos op zoek naar een permanente plaats voor de foto’s. “Eigenlijk zouden we ze liefst in het station hangen,” lacht Sam. “Dat lijkt me wel wat. Veel van onze jongeren hangen daar ook vaak rond. Dan kunnen de reizigers zien waar die echt mee bezig zijn.”

Over de oproep Unlock your energy!

De oproep Unlock your energy! werd in het voorjaar van 2021 door de Koning Boudewijnstichting gelanceerd. Op deze manier wou de stichting tegemoet komen aan het mentaal welzijn van jongeren, dat ondermijnd werd door de Covid-19-pandemie. In totaal hebben 102 projecten (actief rond sport, cultuur, maatschappij, kunst, enz.) van én voor jongeren, steun gekregen, voor een totaalbedrag van meer dan 800.000 euro. “Humans of… Vlaams-Brabant” is een van de gesteunde projecten.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Solidariteit op school makkelijker gemaakt (dankzij KBS)

Kinderen en jongeren

“Dat er nu dankzij de samenwerking met de Koning Boudewijnstichting ook fiscale attesten gegeven kunnen worden, is zeker een voordeel.”
Jos Marien
grootouder en lid van het schoolbestuur

“Hoe blij een kind kan zijn met een fiets, kun je je moeilijk voorstellen”

Kinderen en jongeren

“Voor veel kinderen is een eigen fiets niet vanzelfsprekend, maar zonder fiets kan je niet naar vrienden, de jeugdtraining, de muziekschool…"
Beatrice Cosemans
coördinator Op Wielekes

Artistieke duizendpoot met hart voor kinderen

Kinderen en jongeren

“Voor Lydia Chagoll stond vooral één criterium voorop: het moest gaan om projecten waarvan kinderen aan de basis lagen. Ze kon niet verdragen dat kinderen betutteld werden.”
Edith Carbonez
Gewezen beheerster Fonds Lydia Chagoll

Andere projectoproepen

Tinne Boes

Vormingsondersteuning van jongeren in moeilijke leefomstandigheden, specifiek voor studies hoger onderwijs of universiteit in Vlaanderen of Brussel

Open

Een Hart voor Limburg (Fonds) - oproep 2024/2025

Fonds Een Hart voor Limburg ondersteunt initiatieven die kansenbevorderend werken voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities (van 0 tot 18 jaar).

Open

DigitalForYouth.be - 2024/B

Voor educatieve projecten die de digitale vaardigheden van kwetsbare jongeren (van 6 tot 25 jaar) ontwikkelen via de levering van computers en financiële steun.

Open

Andere evenementen

L’école du dehors en maternelle: comment assurer les apprentissages de tous les enfants?

05/06/2024 18:00 Tot 05/06/2024 19:30

3e webinar voor iedereen om de thema's van het project 'La maternelle, c'est essentiel' te bespreken

Andere Fondsen en filantropieformules

Ivens - Boons (Fonds)

Leerachterstand aanpakken die ontstond door sociaal emotionele problemen, kansarmoede of door langdurige ziekte. Door samenwerking het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid doen t…

Andere persberichten

Bijna twee miljoen euro voor betere toegang tot huisvesting in de strijd tegen kinderarmoede

Het Kinderarmoedefonds en het Fonds Pauvreté des Enfants ondersteunen 16 projecten die de toegang tot huisvesting bevorderen en kinderarmoede bestrijden.

Het project "Mik'Ados: geef jongeren een stem!" in Villers-la-Ville kreeg het bezoek van Koningin Mathilde

Op 8 februari bezocht Koningin Mathilde het project “Mik’Ados” te Villers-la-Ville, gesteund door het Koningin Mathildefonds.

Magische start in Brugge: groot kinderkoor vlamt De Warmste Week op gang

'Opgroeien zonder zorgen': zeven dagen lang zullen de vier presentatoren vanuit Het Warmste Huis non-stop radio en televisie maken.