De Koningin Mathildeprijs uitgereikt aan de vzw Brake-Out
Erasmus-studenten en jongeren met een beperking gaan met hun talent aan de slag voor meer inclusie
Brake-Out, een vereniging die zich inzet voor de inclusie van jongeren met een verstandelijke handicap, kreeg op 12 mei de Koningin Mathildeprijs 2022. Buitenlandse uitwisselingsstudenten, die deelnemen aan een Erasmus-programma met de AP Hogeschool te Antwerpen, leren de talenten en interesses van jongeren met een verstandelijke beperking kennen en helpen hen bij het vinden van een stageplaats in een bedrijf of organisatie in de buurt. Op vraag van het Koningin Mathildefonds, koos een jongerenjury dit project uit 20 andere, waarmee letterlijk uiting wordt gegeven aan 'door jongeren, voor jongeren', de baseline van het Fonds.
Jongeren zitten boordevol ideeën om de wereld te verbeteren en hun toekomst in eigen hand te nemen. Maar zij beschikken niet altijd over de juiste methode, tools of steun om deze goede ideeën om te zetten in concrete, duurzame acties. Het is precies om jongeren met diverse achtergronden de steun en professionele begeleiding te bieden; om hen de kans te geven om samen oplossingen voor lokale maatschappelijke problemen te vinden en te implementeren, dat het Koningin Mathildefonds, beheerd door de KBS, de projectoproep 'I SEE, IDEA, I DO' heeft gelanceerd.
In totaal werden 20 projecten van jongerenorganisaties, door een expertenjury geselecteerd. De projecten zijn zeer divers en beogen bijvoorbeeld jongeren aan te moedigen hun stem te laten horen bij de lokale autoriteiten, hen te betrekken bij acties ter bestrijding van sociale uitsluiting of een jeugdcentrum op te richten met solidariteitsprojecten. De geselecteerde projecten krijgen een ondersteuning tussen 3.000 en 7.000 euro. Hiervoor wordt een totaal ondersteuningsbudget van 120.000 euro voorzien. Nieuw dit jaar: de projecten krijgen ook professionele begeleiding bij het omzetten van hun idee naar concrete acties. Door middel van collectieve workshops en individuele coaching die focussen op sociaal ondernemerschap, leren de jongeren, als producer van hun project, competenties te ontwikkelen die zij hun leven lang kunnen gebruiken (zoals teamspirit, creativiteit, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, planning en opvolging, communicatie, strategie, evaluatie, weten hoe terug te veren in geval van mislukking, partnerschappen, enz.).
Daarnaast had een jongerenjury, bestaande uit leerlingen van het 6de middelbaar van het Athénée Royal de Woluwé-Saint-Lambert en van het 5de middelbaar van het Sint-Jozefscollege van Aalst, de moeilijke taak om uit deze 20 projecten de winnaar van de Koningin Mathildeprijs te kiezen, die een extra steun van 10.000 euro krijgt. Ze kozen unaniem en vol overtuiging voor vzw Brake-Out.
Over Brake-Out
Brake-Out is actief in verschillende regio's van Vlaanderen en bevordert de inclusie van jongeren met een verstandelijke beperking. De vereniging ondersteunt jongvolwassenen (18 tot 22 jaar) bij het opdoen van nieuwe ervaringen, het ontdekken van hun talenten en het ontwikkelen van een toekomstproject dat aansluit bij hun dromen en verlangens.
In Borgerhout, waar Brake-Out sinds 2019 actief is, werkten ze een project uit dat jongeren begeleidt bij het vinden van een stageplaats. Ook jonge buitenlandse studenten, die deelnemen aan een Erasmusprogramma met de Antwerpse AP Hogeschool, worden betrokken bij dit project. In een eerste fase maken deze studenten kennis met de jongeren die aan het Brake-Out-programma deelnemen en leren zij hun talenten, behoeften en interesses kennen. Daarna verkennen ze Borgerhout en gaan ze op zoek naar stageplaatsen bij bedrijven en organisaties in de buurt. Ten slotte bieden zij elke jongere drie stageplaatsen aan, voor een periode van zes maanden, waar ze een verschil kunnen maken. Het project betekent ook de start van een inclusieve campus (AP Hogeschool) voor de buurt én een netwerk van nabije inclusieve werkgevers door de stageplaatsen met mekaar te verbinden.
Katrien De Baets, verantwoordelijke van Brake-Out:
"We merken dat jongeren met een verstandelijke beperking, ondanks hun vele sterktes, nauwelijks een rol van betekenis krijgen in de samenleving, ook niet in Antwerpen. Ze zijn niet zichtbaar en zijn nauwelijks betrokken bij werk, vrije tijd, onderwijs en cultuur. Ze voelen zich uitgesloten van mogelijkheden. Vandaar het idee om verbinding te zoeken."
"Door het talent van jongeren met een verstandelijke beperking een plaats te geven, komen ze tot groei en vertrouwen in het eigen kunnen. Ze denken vanuit hun mogelijkheden en niet langer in functie van beperkingen. De jonge Erasmusstudenten ervaren de mogelijkheden van hun leeftijdsgenoten op een andere manier en leren de stad kennen door er effectief verbindingen tot stand te brengen. Bedrijven en organisaties stellen zich meer open en zien de mogelijkheden van het samenwerken met minder evidente doelgroepen. Door deze te verbinden via Brake-Out en de AP Hogeschool, versterken we ze en geven we ze de mogelijkheid om van elkaar te leren."
In de bijlagen vindt u een presentatie van de winnaar alsook de lijst van de 20 geselecteerde projecten (per provincie), met een korte beschrijving en contactgegevens voor elk van hen.
Over het Koningin Mathildefonds
Het Koningin Mathildefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt uitzonderlijke initiatieven in België die sociaal kwetsbare kinderen en jongeren mondiger maken - of ze nu een beperking hebben, uit een sociaal-economisch zwakkere omgeving komen of een migratietraject hebben afgelegd. Met de projectoproep 'I SEE, IDEA, I DO' start het Koningin Mathildefonds een nieuwe driejaarlijkse cyclus die erop gericht is steun en professionele begeleiding te bieden om jongeren in staat te stellen oplossingen voor lokale uitdagingen te ondernemen en uit te voeren. De participatieve rol van de jongeren staat hierbij centraal, zodat uiting wordt gegeven aan de baseline van het Fonds “Door Jongeren – Voor Jongeren’.
Koningin Mathilde: "Ondernemingszin leidt tot zelfontplooiing en actief burgerschap. Door initiatief te durven nemen, met vallen en opstaan, ontwikkel je veerkracht. En door naar elkaar te luisteren en met elkaar in dialoog te gaan, groeit er wederzijds begrip. Samenwerken en elkaar onderling versterken, dat kun je van jongs af aan leren. Bovendien zijn het competenties die levenslang inzetbaar zijn."
Ann d’Alcantara, voorzitter van het bestuurscomité van het Koningin Mathildefonds: "Voor de jongere generaties blijft het een uitdaging een volwaardige en actieve plaats te verwerven binnen de maatschappij. Deze kerngedachte vormt de basis voor de rode draad van het Koningin Mathildefonds: 'Door Jongeren – Voor Jongeren' die we concreet tot uiting brengen in de doelstellingen én in de werking van het Fonds."