OPGELET! Tussen 2 en 9 februari zal het candidate.kbs-frb.be platform niet beschikbaar zijn wegens onderhoudswerken.

Verhaal

Crowdfunding voor burn-outproject Roots: “Handenarbeid zet de gedachtenmolen stil

Zonder dat de coöperatieve bioboerderij Ourobouros in Zwalm erop gericht was, kwamen er de voorbije jaren al mensen met burn-out meewerken als seizoenarbeider. Werken in de openlucht deed hen deugd. Dus besloten zaakvoerster Sofie De Valck en enkele ervaringsdeskundigen het burn-outproject Roots op te zetten, om meer lotgenoten te helpen. Ze werden geselecteerd door het Streekfonds Oost-Vlaanderen om via crowdfunding steun te verzamelen, waarop het Streekfonds het bedrag aanvult.

“Toen ik een burn-out kreeg, kende ik Ourobouros al jaren. Ik kwam hier altijd mijn groentemand ophalen”, vertelt ervaringsdeskundige Liesbeth. “Omdat ik op zoek was naar een manier om de burn-out achter mij te laten, gaf een kennis mij de raad om op de boerderij te helpen bij de oogst. Toen ik me kandidaat stelde, mocht ik gelijk een dag per week aan de slag. Ik had al verschillende stappen genomen om er weer bovenop te komen, maar Ourobouros werkte echt als een katalysator voor mijn herstel. Buiten werken deed me enorm deugd en door met mijn handen bezig te zijn, kon ik ontsnappen uit mijn hoofd. Bovendien was er altijd begeleiding, die goed aangaf wat ik kon doen. Sofie nam me in het begin onder haar vleugels, maar ook bij de rest van het team voelde ik me snel op mijn gemak, omdat je hier gewoon jezelf kunt zijn. Heb je een goede dag, prima. Heb je een minder goede dag, ook goed. Ben je moe, dan rust je even. Daar is begrip en respect voor.”

Mens en natuur

Het is niet toevallig dat Sofie De Valck weet hoe ze mensen kan ondersteunen. Haar basis ligt in de sociale sector en ze heeft verschillende coachingopleidingen achter de rug. “Bioboerderij Ourobouros is in 2004 opgericht door mijn man, Karel Houdmont”, legt ze uit. “Ik ben er enkele jaren later bijgekomen. Mens en natuur verbinden is altijd mijn passie geweest. Door de jaren heen heb ik veel mensen met diverse hulpvragen begeleid toen ze hier op zoek waren naar rust en connectie. Door de wisselwerking met Liesbeth groeide het idee om Roots op te richten, met de focus op burn-out. Ook andere mensen die zelf een burn-out hadden overwonnen werden betrokken medewerkers. Toen we samen contact opnamen met #Streekmotor23, is het project in een stroomversnelling gekomen.”

Crowdfunding

#Streekmotor23, de voorloper van het Streekfonds Oost-Vlaanderen, is sinds 2016 actief in de Vlaamse Ardennen en Denderstreek. Het is nu een van de vijf regionale netwerken van het nieuwe Streekfonds Oost-Vlaanderen. In al deze regionale netwerken wordt gewerkt met het financieringsmodel dat #Streekmotor23 met succes lanceerde en al enkele jaren uittestte: de geselecteerde projecten zamelen zelf een bedrag in via crowdfunding, en het Streekfonds verdubbelt het, met een maximum van 5.000 euro.

“Crowdfunding bleek, tot onze eigen grote verbazing, dé succesformule te zijn voor alle initiatiefnemers die bij ons projecten voorstelden. Die werkwijze staat voor vertrouwen en voor engagement van een massa individuele believers. En daarover gaat het, een partnership met brede lagen van de bevolking, gewoon met iedereen, voor de vele kwetsbaren in onze regio”, zegt Jan Briers, voorzitter van #Streekmotor23.

Coaching en eigen traject

In april van dit jaar starten de bezielers van Roots met hun crowdfunding. Het doel? 8.500 euro ophalen om een plek te creëren waar ze nog meer mensen met burn-out kunnen ontvangen en begeleiden. Als Roots het streefbedrag ophaalt, voegt #Streekmotor23 daar 5.000 euro aan toe. Ze willen onder andere een woonwagen aankopen en renoveren: de ideale plek om je letterlijk terug te trekken tussen het werk door. “Het plan is om in september van start te gaan met onze vernieuwde werking”, vervolgt Sofie. “Momenteel zijn we aan het brainstormen over de beste manier om coachinggesprekken te combineren met werk in de buitenlucht, in samenspraak met verschillende ervaren partijen. Elk traject zal beslist uniek zijn. Wie bij ons aanklopt, helpen wij op basis van een persoonlijk verhaal en specifieke noden. De ene persoon zal er baat bij hebben dat hij zich in het zweet werkt in de moestuin, terwijl de ander beter tot rust komt tijdens een wandeling tussen de boomgaarden. De focus ligt op het individu, dat te allen tijde zelf het tempo en de inhoud van het eigen traject bepaalt.”

Geen rechtlijnig proces

"Elk traject zal uniek zijn. De ene heeft baat bij werken in de moestuin, de ander komt beter tot rust al wandelend in de boomgaarden."
Sofie De Valck
Initiatiefneemster Roots

Stany herstelde op Ourobouros van een burn-out en neemt nu via Roots zijn ervaring mee naar andere zorgvragers: “Uit een burn-out raken is geen rechtlijnig proces, dat gebeurt met vallen en opstaan. Dat je omringd wordt door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt maar zich nu beter voelen, geeft hoop op moeilijke momenten. De drive en positiviteit van de groep zijn geweldig.” Ook voormalige vroedvrouw Nel staat klaar als ervaringsdeskundige: “Bij Ourobouros voelde ik me voor het eerst in lange tijd weer méns, in plaats van ‘de burn-outer’. Dat gevoel willen wij met Roots ook aan anderen teruggeven.”

Over het Streekfonds Oost-Vlaanderen

De streekfondsen van de Koning Boudewijnstichting verbinden en versterken lokale schenkers en lokale initiatiefnemers die zich inzetten voor de gemeenschap. Het Streekfonds Oost-Vlaanderen omvat vijf regionale netwerken: #Een hart voor Waas, #Een hart voor Scheldevallei, #Een hart voor Gent, #Streekmotor23 (Vlaamse Ardennen en Denderstreek) en #Regiokracht (Leiestreek, Meetjesland en Oostrand Gent). Interesse om een project in te dienen of mee het Streekfonds Oost-Vlaanderen te ondersteunen?

Meer informatie op www.streekfondsoostvlaanderen.be.

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Samen brood bakken en tijd maken om verhalen, zorgen en dromen te delen

Lokaal en regionaal burgerengagement

“Dit project biedt me de kans om bezig te zijn met het mooiste ambacht dat er is. Meer nog, ik kan de kennis en kunde doorgeven aan volgende generaties!”
Giel Creemers
drijvende kracht achter het project

Integratie als hart onder de riem

Lokaal en regionaal burgerengagement

"Het buurthuis Cardijn speelt een bijzonder belangrijke rol bij het samenbrengen van mensen in deze moeilijke tijden."
Brieuc Van Damme
CEO van de KBS

Werkers en wandelaars in heerlijk Heers

Lokaal en regionaal burgerengagement

“We geven het park terug aan de buurtbewoners."
Caroline Geerts
vzw Heerlijk(heid) Heers

Andere projectoproepen

Vis mon village !

Projecten met een lokale, participatieve dynamiek die de levenskwaliteit in een dorp ten goede komen en de contacten tussen uiteenlopende bevolkingsgroepen stimuleren

Open

Générations Solidaires 2023

Voor solidaire, innovatieve burgerinitiatieven die het sociale weefsel tussen de generaties versterken en die het dagelijks leven aangenamer maken.

Open

Buurten op den Buiten

Financiële steun aan bewoners in Vlaanderen die de levenskwaliteit en sociale cohesie in hun landelijk dorp of buurt willen bevorderen.

Open

Andere Fondsen en filantropieformules

Alfons Pankert & Clärchen Deneffe (Fonds)

Financiële ondersteuning aan verenigingen of instellingen die humanitair en filantropisch werk verrichten in Eupen.

Dorfsaal Oudler

Afwerken van de pas gebouwde Dorfsaal Oudler, een feestzaal voor particulieren en verenigingen in een deelgemeente van Burg-Reuland (Oost-België).

Rosewick-Keutgen (Fonds)

Ondersteuning van vrijwilligersorganisaties die onderdak en steun verlenen aan families, vrouwen met kinderen en niet-begeleide minderjarigen die in transito zijn in de Duitstali…

Andere persberichten

Minister Demir bezoekt project ‘Ovenbuur’ in Bocholt

Op zaterdag 22 oktober bezocht Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir het project ´Ovenbuur´, een gemeenschapsinitiatief in Bocholt bij een unieke windmolen.

‘Wat te doen… wanneer een naaste overlijdt?’, een praktische gids in moeilijke tijden

De praktische gids ‘Wat te doen … wanneer een naaste overlijdt?’, opgesteld door de KBS en de Federatie van Notarissen werd geüpdatet.

1 jaar na de overstromingen: een overzicht van de solidariteitsbeweging via de KBS

Een jaar na de overstromingen van 2021 maakt de KBS de balans op van de vrijgevigheid van de vele schenkers die hun solidariteit met de slachtoffers kwamen betuigen.