Cleemput (Fonds Piet Cleemput) - 2023
Prijs voor een Vlaamse scriptie sociaal werk over efficiënte dienstverlening in de welzijnszorg, sociaal-cultureel werk, opbouwwerk, sociale en personeelsdiensten.
Waarover gaat het?
PRIJS PIET CLEEMPUT 2023
Het Fonds Piet Cleemput richt zich tot studenten die als master of bachelor willen werken in het maatschappelijk werk.
Het Fonds beloont de student(e) Sociaal Werk die met zijn of haar scriptie in de maatschappelijke dienstverlening een opmerkelijke bijdrage levert, bruikbaar voor de praktijk van het sociaal werk in Vlaanderen en het best aansluitend bij de selectiecriteria (zie link).
De oproep wordt alternerend gelanceerd naar bachelor- en masterstudenten sociaal werk.
In 2023 richt de oproep zich naar master studenten.
Centrale gedachtengoed van het Fonds
Het basisuitgangspunt van de prijs Piet Cleemput is volgens de stichters van het Fonds dat ‘Sociale rechtvaardigheid en armoede’ voorop staat. De prijs wil trouw blijven aan de oorspronkelijke uitgangspunten.
Langs de ene kant gaat het om aandacht voor de individuele kracht van personen die getroffen zijn door armoede en achterstelling. Het is belangrijk dat het sociaal werk helpt om mensen in dit soort situaties te ondersteunen bij het ontwikkelen van weerbaarheid en wendbaarheid in de samenleving (wat nu empowerment heet).
Langs de andere kant is het belangrijk oog te hebben voor de structurele en belemmerende ontwikkelingen die in de samenleving optreden en ertoe leiden dat kwetsbare mensen getroffen worden en in situaties van achterstelling en armoede terechtkomen.
In de benadering van de stichter Piet Cleemput z.g. was methodisch werken met het oog op het ondersteunen van kwetsbare mensen essentieel. Dat methodisch werken kon in zijn perspectief zowel liggen op het relationele vlak (werker-cliënt) als op beleidsmatig vlak (van eigen instellingen tot het beïnvloeden van regelgeving met de taak van signalering en inhoud voeden). Sociaal werk interventies moesten in zijn ogen leiden tot grotere handelingsmogelijkheden van mensen en tot het creëren van een zo efficiënt en effectief mogelijk sociaal beleid.
De scripties die studenten voorleggen moeten in dit perspectief worden gewogen, maar met oog voor hoe in de actuele samenleving de armoedeproblematiek verschillende uitzichten krijgt.
Achterstelling, discriminatie en maatschappelijke kwetsbaarheid met armoede als gevolg zijn daarbij ankerpunten.
Extra inspiratie?
Lees hieronder de getuigenis van Geert De Bolle, laureaat van de Prijs Piet Cleemput 2013.
(apart document)