Verhaal

Nestinvest helpt kwetsbare jongeren in woningnood in Gent

Elke jongere wil graag op eigen benen staan. Helaas beschikt niet iedereen over dezelfde middelen en hefbomen. Voor jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg zijn de eerste stappen vaak groot, te groot. Sinds anderhalf jaar helpt Nestinvest hen hun vleugels uit te slaan door een huurovereenkomst te koppelen aan een begeleiding op maat. Projectleider Jean-Marc Verwee vertelt meer over het hoe en wat.

Jean-Marc Verwee: “Nestinvest is gegroeid uit de vzw Stappen, al snel bijgetreden door de vzw’s aPart en Martens-Sotteau, nadat we vaststelden dat er in het Gentse een enorme nood is aan kwalitatieve en betaalbare woningen voor kwetsbare jongvolwassenen. De jongeren zijn 17 à 18 jaar, slepen dikwijls een zware rugzak mee en hebben daardoor een achterstand. Ze willen de jeugdzorg verlaten en willen ook af van de bepampering door hun omgeving. Dat is niet eenvoudig: het vraagt een reuzenstap die niet evident is zonder begeleiding en een geschikte opleiding of job.”

Van de Gentse jeugdzorgorganisaties hoorde Nestinvest de verzuchting dat ze deze jongeren tussen hun 12de en 18de met veel toewijding begeleiden, en de inspanning dan teniet zien gaan omdat ze maar geen geschikte woonplek vinden. Meer nog: vaak gaat het laatste begeleidingsjaar grotendeels op aan het vinden van een geschikte woning, wat voor veel frustratie zorgt. Dus sloegen ze de handen in elkaar om samen het probleem aan te pakken en oplossingen te zoeken.

Jean-Marc Verwee: “We richtten een dubbele bedrijfsstructuur op: vastgoedgenootschap Nest Impact Invest BV (waarvan 3 jeugdzorginstellingen en 5 particulieren aandeelhouder zijn, red.), waarmee we kapitaal proberen op te halen en vastgoed aan te kopen. Dat verhuren we aan onze vzw Nest Woonrecht, waarvan vier erkende Gentse jeugdzorginstellingen lid zijn. Die vzw kan niet enkel huren van onze BV, maar ook van particuliere eigenaars. De vzw koppelt de woningen aan de jongere en ziet toe op de begeleiding. Die wordt gefinancierd door de Contextbegeleiding Autonoom Wonen (CBAW) en is voor ons cruciaal omdat ze de kans op een succesvolle doorstart aanzienlijk verhoogt. Ons doel is om op 10 jaar tijd 50 kwalitatieve woonunits te verwerven en te verhuren aan deze jongvolwassenen.”

De bedoeling is dat het een transitieproject is. Eens ze de leeftijd van 25 jaar bereiken en een vaste job hebben, soms vroeger, zijn de jongeren klaar voor de private huurmarkt of huren ze een woning via het sociale huurstelsel. Dan kunnen ze het project verlaten indien ze er klaar voor zijn en zo kan een andere jongere de woonst bewonen. Zo zorgt Nestinvest ervoor dat ze hun leven zelfstandiger kunnen beginnen organiseren.

Onze droom is dat we overbodig worden. De huisvestingsproblematiek zou opgelost moeten worden door overheden en een gecoördineerd beleid, niet door het middenveld. In Gent werden tijdens een eerste telling van dak- en thuisloze personen zo’n 1873 personen in kaart gebracht, waaronder 401 minderjarigen. Van de volwassenen is zo’n 20% “jongvolwassen”. Naast begeleiding van deze personen, is het vooral de toegang tot huisvesting die cruciaal is. De wachttijden voor een woning, zeker in het Gentse, bedragen echter 7 jaar. De vraag die we dan als samenleving moeten stellen is: vinden we het normaal dat je 7 jaar moet wachtten om aanspraak te kunnen maken op je woonrecht in een van de rijkste landen ter wereld? Enkel in het Gentse worden er elk jaar 50 jongeren die uit de jeugdzorg uitstromen 18 jaar. Als die één jaar in ons project zouden blijven, hebben we 50 woningen nodig, als ze twee jaar blijven 100 woningen. Daar hoef ik geen tekeningetje bij te maken.”

Nestinvest is nu anderhalf jaar bezig en heeft al een aantal belangrijke dingen kunnen realiseren. We hebben reeds 4 woningen in eigendom, starten met de bouw van twee appartementjes, en huren ook 3 woningen. De Fondsen van Oldeneel tot Oldenzeel, Celina Ramos en Hestia, allen beheerd door de Koning Boudewijnstichting, zorgen voor een belangrijk hefboomeffect. Niet enkel door giften, leningen en waarborgen, maar ook door hun betrokkenheid. Dit helpt ook om andere investeerders te overtuigen. In totaal kunnen we zo al 7 jongeren huisvesten. Een van de jongere heeft haar studio reeds verlaten, nadat ze een vaste job gevonden had. Zo krijgt ieen nieuwe jongere toegang tot een stabiele woonst.

“De vraag die we als samenleving moeten stellen is: vinden we het normaal dat je meer dan 5 jaar moet wachten om aanspraak te kunnen maken op je woonrecht in een van de rijkste landen ter wereld?”
Jean-Marc Verwee
projectleider Nestinvest

Rest de vraag wat de overheid beter zou moeten of kunnen doen. De sociale huisvesting op punt zetten en deze doelgroep een zekere prioriteit geven, klinkt het. Maar de urgentie blijkt zo groot dat de overheid geen prioriteit meer kàn verlenen omdat de wachtlijsten zo lang zijn. In onze ogen is een initiatief als NestInvest dus broodnodig. We zullen dus, zolang als nodig, blijven proberen om een verschil te maken voor onze jongeren.”

Andere verhalen
Engagement dat inspireert!

Samen leren leven

Huisvesting

“Wie lang op straat gewoond heeft, mist soms een aantal skills en gewoontes die voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend zijn. Door in te zetten op een goede band, en door onze nabijheid, leren we samen te leven.”
Simon Dujardin
Communa

Bethanië begeleidt en ondersteunt thuisloze jongeren in Hasselt en Genk

Huisvesting

"Er zou nog meer aandacht mogen gaan naar de cruciale leeftijdsfase van 17- 25+ jaar. Wij kennen onze jongeren door en door en hebben in de loop der jaren een duurzame vertrouwensrelatie met hen opgebouwd."
Ewa Matwiejko, opvoeder Bethanië

Kaizen biedt co-housing en begeleiding aan jongvolwassenen in het Mechelse

Huisvesting

“Het belangrijkste aan ons werk is onze jongeren doen hopen en geloven dat het kan. Dat blijven we doen, ook als ze al tien keer gevallen zijn.”
Laurens Troch
coördinator Kaizen

Andere projectoproepen

Een hart voor Gentse jongeren

Voor lokale projecten die het welzijn en de veerkracht van jongeren versterken.

Bekendgemaakt

Housing Reno-Hope Award

Een erkenning voor organisaties die bijkomende huisvesting creëren via renovatie voor personen in kwetsbare situaties

Bekendgemaakt
Instellingsverlaters, een warme overdracht naar de woonmarkt

Instellingsverlaters, een warme overdracht naar de woonmarkt

Organisaties steunen die begeleiding bieden aan instellingsverlaters (jeugdzorg, psychiatrie, gevangenis) in hun zoektocht naar een huisvesting.

Bekendgemaakt

Andere Fondsen en filantropieformules

Lucienne Mosmans (Fonds)

Steun aan initiatieven die bijdragen tot een kwantitatieve en kwalitatieve verbetering van de sociale huisvesting, oa door de renovatie van gebouwen.

Andere persberichten

Waterarmoede: ongelijkheden bestaan ook bij de toegang tot water

De Waterarmoede Barometer laat zien dat er binnen de bevolking grote ongelijkheden bestaan als het gaat om de toegang tot water voor basisbehoeften.

Telling van dak- en thuisloosheid in 60 Belgische steden en gemeenten

Voor het vierde opeenvolgende jaar vinden, in de nacht van 19 op 20 oktober 2023, tellingen dak- en thuisloosheid plaats.

Dak- en thuisloosheid: tellen om de problematiek beter aan te pakken

Voor het derde jaar op rij werden in Vlaanderen en Wallonië tellingen van dak- en thuislozen uitgevoerd.