Lieze Cloots en David O'Sullivan treden toe tot de Raad van Bestuur van de Koning Boudewijnstichting

De Koning Boudewijnstichting is verheugd met de benoeming in de Raad van Bestuur van Lieze Cloots, een expert in circulaire economie, en David O'Sullivan, die terugblikt op een lange carrière in de Europese overheidsdienst. De Stichting dankt hen van harte voor hun inzet om mee haar werking aan te sturen, een waardering die uitgaat naar alle leden van de Raad van Bestuur, die onbezoldigd tijd maken om hun expertise te delen.
David O'Sullivan, voormalig secretaris-generaal van de Europese Commissie en EU-ambassadeur in de Verenigde Staten, brengt een uniek Europees perspectief in de raad van bestuur nu de Stichting haar internationale aanwezigheid ontwikkelt via een groeiend netwerk van partnerschappen in heel Europa. Als eerste Chief Operating Officer van de European External Action Service, de diplomatieke arm die de mondiale ambities van de Europese Unie vertegenwoordigde toen deze in 2010 werd opgericht, wordt de Ier O'Sullivan nu de eerste niet-Belg die zitting neemt in de Raad van Bestuur van de Stichting. De Stichting is behalve op het lokale, regionale en federale niveau ook Europees al verschillende jaren actief, wat met deze benoeming wordt vertaald in de samenstelling van de Raad van Bestuur.
Als hoofd Internationaal Beleid bij OVAM, het openbare afvalagentschap van Vlaanderen, versterkt Lieze Cloots de expertise in de Raad van Bestuur op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie, een groeiend werkdomein van de Stichting. Lieze Cloots is Belgisch EU pilot voor het EU Circular Economy Actionplan en lid van de coördinatiegroep voor het EU Circular Economy Stakeholderplatform. Ze heeft 20 jaar ervaring in milieu- en duurzaamheidsbeleid op internationaal en nationaal niveau, met functies als beleidsdirecteur bij de Bond Beter Leefmilieu (de koepel van milieu- en natuurorganisaties in Vlaanderen) en als juridisch adviseur van de federale minister van Leefmilieu.
Over de Stichting en haar Raad van Bestuur
De Koning Boudewijnstichting heeft als opdracht bij te dragen tot een betere samenleving in België, in Europa en in de wereld. Ze is een actor van verandering en innovatie in dienst van het algemeen belang en van de maatschappelijke cohesie. Om een maximale impact te realiseren versterkt de Stichting de competenties van organisaties en individuen. Ze stimuleert doeltreffende filantropie bij personen en ondernemingen. De Stichting werd opgericht in 1976 toen Koning Boudewijn 25 jaar koning was.
De Raad van Bestuur legt de grote lijnen van het beleid van de Stichting vast. Hij is ook eindverantwoordelijk voor het budget en de rekeningen. De nieuwe leden van de Raad van Bestuur worden verkozen met een tweederdemeerderheid door de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Een mandaat loopt voor vier jaar en kan één keer verlengd worden. De maximumleeftijd voor een mandaat van bestuurder is 70 jaar.