SofinaBoël voor Opleiding en Talent: jonge ambachtslieden in erfgoedberoepen (Fonds)
Vervolmakingsbeurzen voor getalenteerde jonge ambachtslieden in erfgoedberoepen.
Waarover gaat het?
Sofina en de afstammelingen van Gustave Boël hebben binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds SofinaBoël opgericht dat zicht toespitst op de opleiding en vorming van jong talent. Het fonds wil de ontwikkeling van talent aanmoedigen door het toekennen van specifieke individuele beurzen of door het ondersteunen van projecten van organisaties die gelijkaardige doelstellingen nastreven.
Dit verloopt via drie krachtlijnen:
- Beurzen voor studenten en doctoraatstudenten die hun kennis willen vervolmaken aan een vermaarde universiteit in het buitenland. Alle vakgebieden komen in aanmerking: rechten, ingenieur, economie, literatuur, wetenschappen...
- Beurzen voor jonge getalenteerde ambachtslieden in de erfgoedberoepen
- Hulp aan jonge getalenteerde scholieren met een bescheiden sociaaleconomische achtergrond voor een geslaagde overgang tussen middelbare school en hoger of universitair onderwijs
Op het gebied van erfgoed (de tweede krachtlijn) wenst het fonds de opleiding van getalenteerde jonge (tussen de 20 en 45 jaar) ambachtslieden in erfgoedberoepen te ondersteunen om hun traject naar uitmuntendheid te versnellen. Het tracht dit te doen door hun de kans te geven in contact te komen met de beste vakmensen en opleiders in hun vakgebied wereldwijd. Dankzij de beurzen kunnen ambachtslieden hun vaardigheden perfectioneren in een opleidingscentrum of bij een leermeester in het buitenland.
Jaarlijks loopt er tot eind augustus een projectoproep om de opleidingsprojecten dat het fonds wenst te steunen, te identificeren. De beurzen worden toegekend op basis van het reële kostenplaatje en kunnen niet meer bedragen dan 12.500 euro per beurs. Dit bedrag kan eventueel worden herzien indien de kandidaat een hoger bedrag nodig mocht hebben om de opleiding tot een goed einde te brengen (kosten van het materiaal, duur van de opleiding, …).
Voor wie?
De projectoproep richt zich tot jonge ambachtslieden tussen de 20 en 45 jaar die één of meerdere sterke banden met België kunnen aantonen. Ze moeten werkzaam zijn in erfgoedberoepen. Enkele vakgebieden die in aanmerking komen, zijn: decoratieschilderen, vergulden, glaskunst, steenhouwen, smeedwerk, bekleden, houtbewerken, schrijnwerk, mozaïekleggen, gipswerk, historische groenteteelt en tuinbouw, snoeien van oude bomen, boekbinden, horlogemaken, …