Fair Energy Transition for All: 11 aanbevelingen voor België
Gesprekken over de energietransitie met kwetsbare burgers en met deskundigen: rapport voor België
Waarover gaat het?
U weet het wellicht al langer: om ons van energie te voorzien, verschuiven we geleidelijk van het gebruik van fossiele brandstoffen naar een energiesysteem op basis van milieuvriendelijke hernieuwbare energiebronnen en een hoge energie-efficiëntie. In het politieke jargon heet dat de 'energietransitie'.
Maar wat betekent dat voor ons persoonlijk gebruik van en onze uitgaven voor energie en mobiliteit? Dat is een belangrijke vraag die we met dit project onderzoeken.
We geven hierbij een stem aan mensen wiens belangen vaak niet goed vertegenwoordigd zijn in politieke debatten. Wij willen ervoor zorgen dat zij ook gehoord worden.
Daarom werden in negen Europese landen gesprekken gehouden waaraan meer dan 900 burgers en 150 deskundigen uit heel Europa deelnamen. Het eindresultaat is een reeks nationale rapporten en een Europees rapport. Ze bieden inzicht in wat deze kwetsbare groepen denken over de energietransitie en doen aanbevelingen voor de ontwikkeling van en communicatie over eerlijk energietransitiebeleid. Aan nationale en Europese overheden wordt gevraagd deze aanbevelingen mee te nemen in de beleidsvorming en communicatie. Ons uiteindelijke doel is meteen ook de naam van ons project: Een eerlijke energietransitie voor iedereen (Fair Energy Transition for All).
Fair Energy Transition for all – Dit zijn de 11 aanbevelingen voor België, na gesprekken met kwetsbare burgers en experten.