Een betere ondersteuning van brussen van kinderen en jongeren met een beperking
Delen van kennis en ervaring uit 21 ondersteunde projecten en van het leernetwerk dat eraan werd gewijd, voor een betere ondersteuning van brussen van kinderen en jongeren met een beperking.
Waarover gaat het?
De aanwezigheid van een kind met een beperking in een gezin heeft ingrijpende gevolgen voor het leven van de naasten. In de eerste plaats zijn dat uiteraard de ouders. Maar een beperking heeft ook invloed op de broers en zussen en hun onderlinge relaties, op de ontwikkeling van hun identiteit en op hun dagelijks leven.
Broers en zussen van kinderen met een beperking spreken maar weinig – of zelfs helemaal niet – over hun dagelijkse ervaring. Maar ook zij leven, net als de ouders, met de beperking van hun zus of broer en ze erven zware verantwoordelijkheden.
Vaak wordt het brus-zijn als een last voorgesteld, maar het kan ook een factor zijn die nieuwe vormen van solidariteit creëert en nieuwe competenties aanboort. Het kan zelfs een katalysator zijn van openheid, zowel binnen het gezin als op maatschappelijk vlak.
Na diverse verkennende acties heeft de Koning Boudewijnstichting zich voorgenomen om deze bijzondere ervaring beter te leren kennen en haar op de agenda van de sector van personen met een handicap en de samenleving in het algemeen te zetten.
De huidige publicatie presenteert de 21 projecten ondersteund door de Koning Boudewijnstichting, hun traject binnen een lerend netwerk en de uitwisselingen die plaatsvonden tijdens een studiedag gewijd aan de thematiek.