Vlaanderen telt dit voorjaar 14 nieuwe Tubbe-huizen. Minister van Welzijn Gennez bezoekt voor het eerst een woonzorgcentrum dat leefgemeenschap wordt.

Woonzorgcentrum Bosbeekhof in Sint-Katelijne-Waver, één van de bijna 100 Tubbe-huizen in Vlaanderen, kreeg vandaag het bezoek van Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez. Een Tubbe-huis is een woonzorgcentrum dat inzet op relatiegerichte zorg. Bewoners, familie en medewerkers vormen samen een warme gemeenschap die het dagelijks leven mee vormgeeft. 1 op 8 woonzorgcentra in Vlaanderen hebben al de Tubbe-aanpak ingebed in hun werking.
De minister sprak tijdens het werkbezoek met bewoners, medewerkers en de Tubbe-ambassadeurs over de toekomst van de ouderenzorg in Vlaanderen. Centraal in het gesprek: het belang van autonomie, verbondenheid en een menselijkere ouderenzorg.
De Tubbe-ambassadeurs – een groep van directeurs van woonzorgcentra die ondersteund worden door de Koning Boudewijnstichting en deze visie uitdragen – maakten van de gelegenheid gebruik om het beleid op te roepen tot meer vertrouwen in het werkveld, minder rigide regelgeving en een positief, realistisch beeld van ouderenzorg. “In de Tubbe-huizen zetten we volop in op de relatie met onze bewoners, hun familie en onze medewerkers. En dat werpt zijn vruchten af,” aldus de ambassadeurs.
Dit pleidooi komt op een moment dat het aantal Tubbe-huizen sterk groeit. Dit voorjaar starten 14 woonzorgcentra met de Tubbe-aanpak: 6 in de provincie Oost-Vlaanderen, 5 in de provincie Antwerpen, 2 in West-Vlaanderen en 1 in Vlaams-Brabant. Daarmee telt Vlaanderen nu 95 woonzorgcentra die volgens deze vernieuwende visie werken – goed voor 1 op 8 woonzorgcentra in Vlaanderen.
“Tubbe en relatiegerichte zorg in het algemeen tonen aan hoe innovatie en buiten het kader denken een hele waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het zorglandschap,” zegt minister Gennez. “Ouderen verdienen een thuis waar ze nog mee vorm geven aan hun leven, en medewerkers verdienen een werkplek waar ze zich gewaardeerd en betrokken voelen. Dit is de richting die we als beleid volop willen ondersteunen.”
Wat is een Tubbe-huis?
Een Tubbe-huis is meer dan een woonzorgcentrum. Het is een leefhuis, geïnspireerd op de Scandinavische aanpak, waar bewoners, hun familie én het personeel samen het dagelijks leven vormgeven. Van samen koken tot beslissen over inrichting of activiteiten.
Uit eerder onderzoek blijkt dat bewoners gelukkiger zijn en aangeven zich nuttiger te voelen en meer contact te hebben met de andere bewoners, sinds hun woonzorgcentrum de Tubbe-aanpak toepaste. (bron: ‘Naar meer relatiegerichte zorg in Belgische woonzorgorganisaties’ 2019, Thomas More.)
“We voelen dat dit werkt,” zegt Maddy Van den Bergh, directeur van WZC Bosbeekhof (Zorgbedrijf Rivierenland). “Onze bewoners bloeien open, en ons team werkt met meer goesting en betrokkenheid dan ooit tevoren. We zijn niet langer een instelling, maar echt een huis van mensen.”
De minister werd rondgeleid door Jacqueline, één van de bewoners van Bosbeekhof die regelmatig rondleiding geeft. “Het is hier geen instelling, maar een thuis. Ze luisteren hier naar wat ik wil en ik doe dingen die ik graag doe. En dat ik mee kan helpen geeft mij een goed gevoel.”
Tubbe-ambassadeurs doen oproep voor menselijkere ouderenzorg aan het beleid
Tien verantwoordelijken van Tubbe-huizen vormen samen de Tubbe-ambassadeurs, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting. Ze pleiten voor een structurele verankering van de Tubbe-principes in het Vlaamse beleid.
Hun oproep luidt:
-
Investeer in participatie en leiderschap in de ouderenzorg.
-
Geef woonzorgcentra meer autonomie en verantwoordelijkheid, met minder regelgeving rond personeelsnormen, procedures, financiering,..
-
Doorbreek het negatieve beeld van de ouderenzorg. De realiteit in Tubbe-huizen toont aan dat het anders én beter kan.
‘Menselijke zorg vraagt vertrouwen, niet meer regels,” zeggen de ambassadeurs “We hebben ruimte nodig om vanuit vertrouwen te werken, samen met bewoners en personeel.”
Ook de Koning Boudewijnstichting ondersteunt die oproep krachtig.
“De Tubbe-visie bewijst dat een warme, participatieve en kwaliteitsvolle ouderenzorg mogelijk is,” zegt Sofie Bekaert, Head of Health Programme bij de Koning Boudewijnstichting “Dit zou het nieuwe normaal moeten zijn.”
Tubbe-huizen nodigen Vlaams parlementsleden uit in hun provincie
In de komende weken zullen de Vlaams parlementsleden van de Commissie Welzijn uitgenodigd worden door de ambassadeurs om een Tubbe-huis in hun regio te bezoeken. Op die manier kunnen de parlementsleden ter plaatse ondervinden wat de voordelen zijn van Tubbe en hoe het beleid deze aanpak zou kunnen ondersteunen.
Over Tubbe
De Tubbe-visie wordt ondersteund door de Koning Boudewijnstichting en kwam in 2017 overgewaaid uit Scandinavië. Vandaag hanteren reeds 226 woonzorgcentra in België de Tubbe-principes. Het Tubbe-project wordt ondersteund door Belfius.
Meer info: www.tubbe.be