Veranderwijs sluit af met mooie resultaten

Aan het einde van dit schooljaar trekt Veranderwijs.nu, het platform voor onderwijsvernieuwing, de deuren achter zich dicht en blikt daarbij terug op een periode vol straffe resultaten.
De afgelopen zeven jaar bereikte Veranderwijs.nu met oproepen en events meer dan 900 scholen en steunde het 360 initiatieven voor een totaalbedrag van meer dan 1.4 miljoen euro. Met 4.000 posts op sociale media, een e-book en een podcastreeks inspireerde Veranderwijs.nu een breed veld van onderwijsactoren.
Veranderwijs.nu wordt gecoördineerd door de Koning Boudewijnstichting en mee gestuurd door onder meer Ashoka, Klasse, Mysterie van Onderwijs, EduNext, Teach for Belgium, ToekomstATELIERdelAvenir, Vlaamse Scholierenkoepel en Vlajo. Sinds 2017 inspireert het onderwijsprofessionals over vernieuwingen in het onderwijs. Het doel? Onderwijs de maatschappelijke erkenning geven die het verdient én bijdragen aan kwaliteitsvol onderwijs dat kinderen en jongeren voorbereidt op de samenleving van morgen.
Inspireren, ondersteunen, verbinden en laten schitteren…
Het ondersteunen van vernieuwende initiatieven in de praktijk stimuleert verandering op lange termijn. Vanuit deze filosofie ondersteunde Veranderwijs.nu onderwijsvernieuwers op verschillende manieren. Via financiële steun kregen professionals een duwtje in de rug om vernieuwende initiatieven te implementeren op school. Via communicatie kregen inspirerende praktijken en mensen een podium om op te schitteren. En via events konden onderwijsprofessionals met elkaar in verbinding treden.
Enkele cijfers:
- Via 9 oproepen en 11 events bereikte Veranderwijs.nu 1.156 organisaties. 927 daarvan zijn scholen.
- 360 initiatieven werden ondersteund voor samen meer dan 1,4 miljoen euro.
- De website met bijna 400 verhalen werd bezocht door meer dan een half miljoen bezoekers.
- Veranderwijs.nu deelde via Facebook, LinkedIn en X meer dan 4.000 inspirerende posts.
- Het e-book met 6 adviezen om onderwijs in beweging te krijgen werd op een half jaar tijd 2.500 keer gedownload.
- De 6 podcast afleveringen rond teamzorg werden samen 6.000 keer gedownload.
… voor meer leerwinst, welbevinden en professionalisering
Deze cijfers vertalen zich in positieve effecten bij leerlingen op vlak van welbevinden, leerwinst, talentontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling.
“Twee van onze leerlingen kregen een workshop 3D-modeling, raakten gebeten door 3D en schreven zich in voor de richting Game Design in Hasselt, waar normaal gezien geen BSO-leerlingen worden toegelaten. Ze geraakten dankzij hun goedgevuld portfolio door de toelatingsproef en volgen nu met succes deze richting.” (Leerkracht, De Prins)
Maar ook in meer professionalisering van leerkrachten, meer samenwerking op school én meer verbinding over de schoolmuren heen:
“Bij Veranderwijs.nu voel ik me niet meer alleen als onderwijsinnovator. Dat doet mij deugd, dat we een stukje zijn van dat geheel.” (Coördinator, SBSO Zonnebos)
Kritische massa meer dan bereikt
Veranderwijs.nu stimuleerde vernieuwing in ruim 23% van alle scholen in Vlaanderen. Daarmee is een kritische massa bereikt om vernieuwing in beweging te brengen.
Veranderwijs.nu blijft met onverminderde inzet supporteren vanaf de zijlijn en wenst onderwijsprofessionals toe dat durven veranderen deel blijft uitmaken van hun takenpakket. Dat schoolteams de ruimte krijgen om te werken aan kwaliteitsvol onderwijs dat aansluit bij de behoeften van lerenden in een snel veranderende samenleving. Dat ouders en leerlingen samen met de school de uitdagingen aangaan en dat schooldirecties de mogelijkheid krijgen om hierop in te zetten.
Zodat iedereen vandaag kan verder werken aan het onderwijs van morgen.
-------------------------------------------------------------------------
De Koning Boudewijnstichting laat het onderwijs niet los. We blijven de komende jaren inzetten op heel wat onderwijsgerelateerde thema’s.
Ben je op zoek naar gratis lesmateriaal rond het welbevinden van leerlingen? Check dan de Sidekick Sam Academy; een initiatief van DPG-media en de Koning Boudewijnstichting. Je vindt er lespakketten, podcasts en workshops rond thema’s zoals stress, bodypositivity, veerkracht, veilige grenzen, missen & herinneren, …
Wil je jong lestalent nu al laten schitteren en je leerlingen laten proeven van het lerarenberoep? Neem dan deel aan Talent for Teaching. Bekijk de getuigenissen van leerlingen en leerkrachten die eerder al deelnamen aan het project.
Boost for Talents zet in op talentontwikkeling en het maximaliseren van de slaagkansen van jongeren die opgroeien in sociaaleconomisch kwetsbare milieus. Ontdek hoe Boost deze gemotiveerde en gedreven jongeren vanaf het vierde jaar secundair succesvol ondersteunt tot het behalen van een diploma hoger onderwijs.
Verder hebben we de komende jaren bijzondere aandacht voor verlies van talent. We ontwikkelen acties rond de herwaardering van arbeidsmarktgerichte studierichtingen en maken hierbij de link naar jobs in de groene economie. Daarnaast steunen we onderwijsprofessionals in de ontwikkeling van professionele leergemeenschappen die werken rond verlies van talent bij leerkrachten.
Wil je op de hoogte blijven? Check dan www.kbs-frb.be of abonneer je op onze e-news ‘Opleiding en ontwikkeling van talenten’.