Wommelgem - E-volve (Projectrekening)
E-volve is een opstartende secundaire school met vooruitstrevend en digitaal ondersteunt onderwijs in de Antwerpse rand, als antwoord op het grote capaciteitstekort.
Waarover gaat het?
In samenwerking met LAB GEDREVEN ONDERWIJS zijn we een nieuwe middelbare school aan het oprichten te Ranst. We zetten in op een ruim studieaanbod in de 3 finaliteiten, binnen de studiedomeinen: Economie & organisatie, Zorg & welzijn, STEM en Taal & cultuur.
Lokaal inspelen op de capaciteitsnood:
Elke dag gaan er in Ranst en Wommelgem 2.131 leerlingen op pad naar een middelbare school in de buurt. Vaak leggen ze een afstand af van 10km, aangezien er momenteel geen Middelbare school in Ranst of Wommelgem is. (Dataloep, Onderwijs Vlaanderen) Intussen is de capaciteitsnood in het secundair onderwijs is een feit. Dit terwijl in Antwerpen de piek pas in schooljaar 2026-2027 verwacht wordt. (Capaciteitsmonitor) Onze middelbare school ligt op de grens tussen Ranst en Wommelgem en biedt op termijn plaats aan 600 leerlingen om zo bij te dragen aan de capaciteitsnood van zowel onderwijszone Antwerpen als onderwijszone Lier.
Vernieuwend onderwijs: Klassieke leerdoelen, anders aangepakt:
Hiervoor gaan we een samenwerking aan met LAB GEDREVEN ONDERWIJS, een game changer in het Vlaamse onderwijslandschap. Deze zet in op zelfsturing, persoonlijk meesterschap en verregaande digitalisering, en zo zijn leerlingen goesting geeft om te blijven leren, een leven lang.
LAB Ranst zou de derde school worden binnen het concept van LAB GEDREVEN ONDERWIJS: De eerste school werd in 2017 opgericht in Sint-Amands, vorig jaar opende de tweede school haar deuren in Sint-Niklaas. Deze laatste stootte meteen door als finalist van de MNM ‘De strafste school’ van Oost-Vlaanderen. LAB is een ‘erkende warme school’, die elk kind optimaal wil ondersteunen en zingeven in leren en leven door een hecht (leer)nest te creëren. Zelfs de Vlaamse Onderwijsinspectie geeft aan dat de durf om onderwijs op zo'n manier te organiseren leidt tot een betere onderwijskwaliteit.
Het gaat om theoretisch onderwijs, met de klassieke leerdoelen, maar anders aangepakt! Het gaat namelijk om korte periodes aan basiskennis, gevolgd door een project waarin alle vakken samenkomen om zo te komen tot diep leren. Zo weten de leerlingen waarvoor de kennis nodig is en hoe ze dit toe kunnen passen op nieuwe situaties.
Duurzaamheid en mobiliteit staan centraal:
Daarenboven wordt er sterk ingezet op duurzaamheid door een BEN (Bijna energieneutraal) schoolgebouw gevormd uit duurzaam, modulair materiaal; alsook door het optimaal hergebruik van regenwater.
Op vlak van mobiliteit wil LAB Ranst het sterke fietsbeleid van LAB Gedreven Onderwijs doortrekken, waar meer dan 90% van de kinderen met de fiets komen. Ook zal er ingezet worden op het spreiden van aankomst- en vertrektijden om de druk op de mobiliteit te verlagen. Iets wat versterkt wordt door het feit dat de leerlingen 1 dag per week (gespreid over halve dagen) van thuis uit zullen leren. Een nieuwe trend in bedrijven, waar wij onze leerlingen graag stap voor stap op voorbereiden.
Opstart:
LAB Ranst streeft ernaar om 1 september 2024 een plaats te bieden aan 150 leerlingen in het eerste en tweede middelbaar en samen met de leerlingen door te groeien tot een school van 600 leerlingen. De haalbaarheid is vooral afhankelijk van de doorlooptijd van de omgevingsvergunning. Ouders zullen zich kunnen inschrijven via een eigen aanmeldsysteem.