Versterken van het verenigingsleven

Verenigingen structureel ondersteunen om hun impact te vergroten. De digitale transformatie van het verenigingsleven stimuleren en instrumenten voor een performant bestuur ter beschikking stellen.

Verenigingen leveren een essentiële bijdrage tot de goede werking van de democratie. Hun impact in de samenleving hangt niet alleen af van hun financiële middelen, maar ook van de kwaliteit van leiderschap, van hun bestuur, van hun vermogen om te innoveren en zich aan te passen aan de snelle technologische ontwikkelingen. De Koning Boudewijnstichting wil verenigingen ondersteunen en versterken, zodat ze de uitdagingen waar ze voor staan de baas kunnen, zeker op het vlak van digitalisering. Wij luisteren naar hun behoeften en slaan bruggen met sleutelspelers.

Onze acties

  • het Venture Philanthropy Fonds beheren en uitbouwen. Dit Fonds ondersteunt verenigingen op een structurele manier en in verschillende domeinen: digitalisering, strategie en economisch model, goed bestuur, financieel beheer, impactmeting…;
  • de digitale transformatie in het verenigingsleven ondersteunen en stimuleren;
  • de sector begeleiden bij het gebruik van data ten dienste van het algemeen belang;
  • instrumenten voor goed bestuur ter beschikking stellen van verenigingen, zoals goedbestuur.be.

Versterken van het verenigingsleven maakt deel uit van het programma Maatschappelijk engagement

Meer informatie op goededoelen.be

Projectoproepen

Een CRM-systeem voor uw vereniging, via Socialware vzw

Steun voor de begeleiding van 40 Nederlandstalige en 40 Franstalige vzw’s bij de keuze voor en implementatie van een CRM-systeem. Een oproep van KBS, georganiseerd door SOCIALwar…

Bekendgemaakt

Projectoproep van het Fonds VINCI

Peterschap en financiële steun ten gunste van verenigingen die het samenleven bevorderen door acties te voeren ten gunste van kansarme personen

Bekendgemaakt

Impact Together by BNP Paribas Fortis: Energie-efficiëntie

Ondersteuning van vzw’s die actief zijn op sociaal en/of milieugebied in België, in het verminderen van hun koolstofvoetafdruk

Bekendgemaakt

Kregen steun

Espoir et Sourire

ESPOIR ET SOURIRE asbl

Met de steun van 3 professionals en 6 vrijwilligers, opvangen van vrouwen met een lichte lichamelijke of verstandelijke beperking, teneinde hun gezin wat te ontlasten.

Partnerschappen, opdrachten en specifieke initiatieven

Digitalisering van de verenigingssector

Het ondersteunen en stimuleren van de digitale transformatie van de verenigingssector en dit bij verenigingen met een diverse digitale maturiteit.

Goed bestuur

www.goedbestuur.be biedt een concreet, praktisch en kwaliteitsvol zelfevaluatie-instrument om het functioneren van de RVB van een social-profit-organisatie te evalueren.

Venture Philanthropy Fonds

Het Venture Philanthropy Fonds steunt verenigingen of ondernemingen in de sociale economie die gevestigd zijn in België en die zich inzetten voor sociale inclusie in België. De s…

Fondsen en filantropieformules

PEVR - OVK (Fonds Vrienden van)

Filantropen steunen preventieprojecten van OVK inzake verkeersveiligheid en begeleidingsprojecten voor slachtoffers en hun familie.

Molenbeek-Saint-Jean - Ras El Hanout asbl (Projectrekening)

De Épicerie (educatief, cultureel en maatschappelijk centrum) renoveren om de duurzaamheid van de voorgestelde activiteiten (theaterworkshops, vergaderruimte) te waarborgen.

Press Releases

De overheid laat verenigingen niet los in deze tijden van nood

De nieuwe Barometer van de Verenigingen 2022, een initiatief van de KBS, geeft een overzicht van de financiële gezondheid van de non-profitsector in België.

De Koning Boudewijnstichting in jouw buurt in 2021

De regionale Snapshots 2021 geven een overzicht van de door de KBS gesteunde initiatieven en individuen per provincie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

Meer dan 260.000 euro voor 15 verenigingen die het samenleven verbeteren

Vijftien verenigingen die het samenleven verbeteren krijgen in totaal meer dan 260.000 euro steun van het Fonds VINCI alsook peters of meters – medewerkers van de VINCI groep.

Verhalen

“Neem rustig de tijd om afscheid te nemen”

Versterken van het verenigingsleven

"Waar vinden ze een attest van erfopvolging, hoe kunnen ze bankrekeningen deblokkeren, welke instanties moeten ze op de hoogte brengen van het overlijden?"
Christof Lelong
Hansen Uitvaartzorg

Oak Tree Projects geeft cohousings extra boost van inclusie

Versterken van het verenigingsleven

“Andere bewoners in de cohousing reageren doorgaans positief als we één van de woningen willen kopen voor mensen met een beperking.”
Danaë Van den bossche
Oak Tree Projects