Kleine bijdragen leiden tot aanzienlijke impact. Gedurende 20 jaar heeft het Fonds Celina Ramos meer dan 5 miljoen euro aan steun verleend aan projecten, die armoede bestrijden
Het Fonds Celina Ramos, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, is al 20 jaar een drijvende kracht achter kleinschalige initiatieven die de huidige maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Daarnaast investeert het Fonds ook in huisvestingsprojecten voor kwetsbare doelgroepen. En al deze projecten worden vaak gedragen door mensen die sterk verankerd zijn in de lokale gemeenschap.
Te veel mensen worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van sociale ongelijkheid. Uit deze bezorgdheid werd het Fonds Celina Ramos opgericht door een Brugs echtpaar, die een diepgaand engagement voor sociale rechtvaardigheid heeft. Het Fonds ondersteunt initiatieven die tot doel hebben de levensomstandigheden van mensen in een precaire socio-economische situatie in België, direct te verbeteren. Als gevolg daarvan organiseert het twee keer per jaar oproepen voor projecten om deze kwetsbare personen rechtstreeks te helpen.
Het Fonds gaat op zoek naar kleinschalige projecten die het verschil maken omdat ze gedragen worden door geëngageerde personen, concreet zijn en ook blijvend. Ze veranderen iets aan de situatie van kwetsbare mensen en hebben impact op verschillende aspecten van hun leven, waaronder huisvesting, werk, gezondheid, onderwijs, training, cultuur, vrije tijd en vakantie. De ondersteunde projecten zijn bedoeld om deze individuen te versterken en hen in staat te stellen actievere leden van de samenleving te worden.
Deze kleinschalige projecten, die nog opgestart moeten worden, kunnen tot 3.000 euro aan steun ontvangen. In de afgelopen 20 jaar heeft het Fonds in totaal meer dan 5 miljoen € aan steun verdeeld onder verschillende organisaties, projecten en initiatieven. Zo ging 2.400.000 euro naar armoedebestrijdingsprojecten, 1 miljoen euro naar woningbouwprojecten onder de vorm van leningen, werd er 1 miljoen euro geïnvesteerd in coöperatieve vennootschappen met maatschappelijke impact, en 750.000 euro geïnvesteerd in bedrijven die ondernemerschap in ontwikkelingslanden ondersteunen.
Enkele voorbeelden van projecten die ondersteuning ontvingen zijn:
- Het Centrum voor Interculturele samenlevingsopbouw Link=Brussel, dat met het project “Beter en Samen na Corona” mensen in armoede begeleidde te streven naar een gezondere levensstijl om hun immuniteit te verhogen mochten er nieuwe virussen uitbreken.
- La tribu des familles zet een lokale, ondersteunende structuur op in Doornik en omgeving om geïsoleerde gezinnen te helpen bij de geboorte van hun kind of in hun rol als ouder, of bij familiale moeilijkheden, verhuizing.
- Quartiers de vie in Bastogne financierde via het project “Van riek tot tafelvork” de volksmoestuinen en sensibiliseerde zo de buurt om samen groenten te kweken en samen te koken.
- In Kontich-Waarloos voorzag de sociale kruidenier De Kompanie i.s.m. middelbare scholen in herbruikbaar maandverband dat verdeeld werd via Femmagroepen onder meisjes en vrouwen, die in armoede leven.
- Het Service Mobile Infirmier uit Luik doorbreekt de taalbarrière d.m.v. pictogrammen om de toegang tot gezondheid te bevorderen voor dakloze mensen, om hun levenskwaliteit te verbeteren.
- Nestinvest in de regio Gent biedt een warme thuis voor jongeren uit de jeugdzorg. Ze bieden veilige en betaalbare huurwoningen aan, gekoppeld aan contextbegeleiding, voor kwetsbare jongeren, om elke jongere een rechtvaardige startkans te geven.
- Diversplus in Lede zet crea-ateliers in als opstap naar de versterking van vrouwen in kwetsbare situaties. Zo leren ze een band op te bouwen, vergroten ze hun netwerk en worden ze geholpen bij het vinden van hun plek in de brede samenleving.
Dit is maar een fractie van alle projecten die steun ontvingen, meer verhalen en inspiratie vindt u terug op www.kbs-frb.be. Nieuwe projecten kunnen ingediend worden tot 25 januari 2024.