Geestelijke gezondheid in de eerste lijn in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Samenwerking tussen de eerste lijn en geestelijke gezondheidszorg versterken in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Waarover gaat het?
De eerste lijn vormt het eerste aanspreekpunt van individuen, gezinnen en gemeenschappen met de zorg voor gezondheid en welzijn. In dit opzicht speelt de eerste lijn een belangrijke rol bij de gezondheidspromotie, preventie, detectie, behandeling en, in ruimere zin, integratie van mensen met een psychische kwetsbaarheid in de samenleving.
Het is ook bekend dat psychische aandoeningen in deze eerste lijn vaak ‘onder de radar’ blijven. Ze worden minder gedetecteerd en behandeld door een gebrek aan bewustzijn en/of kennis over hoe je deze aandoeningen herkent of door een gebrek aan competenties om de betrokkenen hier het beste mee te helpen.
De WHO beveelt in haar plan voor geestelijke gezondheid 2013-2020 de integratie van algemene en geestelijke gezondheidszorg aan en steunt het idee om de eerste lijn te versterken. Voor de internationale organisatie moet de eerste lijn zijn kennis en vaardigheden op het gebied van geestelijke gezondheid vergroten. Hij moet ook nauw samenwerken met andere actoren onder meer uit de informele zorg en gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, om zo geïntegreerde zorg te verlenen en de continuïteit van zorg te bevorderen.
Het Fonds Julie Renson, het Koningin Fabiolafonds, het Fonds Dr. Daniël De Coninck en de Koning Boudewijnstichting wensen de implementatie, verbetering of verduurzaming te ondersteunen van concrete samenwerkingspraktijken tussen de eerste lijn en de geestelijke gezondheidszorg, via een lokale (op wijkniveau of breder) en concrete aanpak, in België.
De steun van 30.000 euro is bestemd voor coaching-op-maat, over een periode van twee jaar. De eenmalige, aanvullende forfaitaire steun van 10.000 euro wordt toegekend om enkele uitzonderlijke uitgaven in verband met het project te dekken (aankoop van apparatuur, diverse kosten, enz.).
Meer uitleg over deze oproep vindt u in het document ‘Folder’ onderaan deze pagina.