Een nieuw instituut, een studie en een ganse week evenementen om impactfinanciering in België op de agenda te zetten

De sector van de impactfinanciering zal in België de komende vijf jaar waarschijnlijk meer dan verdubbelen. Om deze groei te verzekeren en de financieringskloof m.b.t. grote uitdagingen te dichten, bundelen acht organisaties hun krachten om een instituut voor impactfinanciering op te richten, Impact Finance Belgium. Van 28 november tot 2 december brengt de Impact Week meer dan 1.500 mensen samen om het thema in Brussel onder de aandacht te brengen.
Armoede, toegang tot huisvesting, energiecrisis, klimaatverandering, vergrijzing... België staat voor grote uitdagingen. Sinds enkele jaren proberen NGO’s, non-profitorganisaties, stichtingen, regeringen en sociaal georiënteerde organisaties deze problemen aan te pakken, maar door het gebrek aan financiering kunnen onvoldoende resultaten geboekt worden.
Dit is de bevinding van een consortium dat acht Belgische organisaties verenigt die actief zijn op het gebied van impactfinanciering in België: de Koning Boudewijnstichting, SFPIM, Solifin, Impact Capital, BIO, Incofin, Kois en de Stichting voor Toekomstige Generaties. Samen bundelen ze hun krachten om het nieuwe Impact Finance Belgium Institute op te richten, een studie te publiceren over de toestand van de Belgische impactfinancieringsmarkt en mensen uit te nodigen om deel te nemen aan een inspirerend evenement, m.n. de Belgian Impact Day.
Impact Finance Belgium (IFB), het nieuwe Belgische instituut
Loïc De Cannière, mede-initiatiefnemer van Impact Finance Belgium en voorzitter van Incofin, vertelt: “Het was hoog tijd om de inspanningen van impactactoren te bundelen en investeerders en politici te overtuigen van de noodzaak van een groeiende impactbeweging in België. We kunnen niet alleen op regeringen en overheidsgeld vertrouwen om de uitdagingen voor onze planeet en samenleving op te lossen. Laten we het geweldige instrument van impactfinanciering gebruiken. Incofin zal zijn rol als pionier op dit gebied blijven spelen.ˮ
IFB wil deze kloof dichten en impact financiering in België ontwikkelen via 9 hefbomen:
· Het bewustzijn van de financiële duurzaamheid van impactinvesteringen verhogen;
· De cultuur van traditionele investeringen veranderen;
· Nieuwe investeringsinstrumenten creëren;
· De groei van startende impactbedrijven in België stimuleren;
· De zakelijke knowhow van impactondernemers verbeteren;
· Een gemeenschappelijke definitie van impactfinanciering naar voor brengen;
· Investeerders (aanbod) en begunstigden (vraag) samenbrengen;
· Stichtingen en netwerken tot echte bouwers van impact-ecosystemen maken;
· De regelgeving wijzigen ter ondersteuning van de impactsector.
Eerste studie op de Belgische markt
De Belgische markt voor impactfinanciering is voor het eerst in kaart gebracht via een grote studie en interviews met 63 bedrijven (Belgische fondsen, verzekeraars, banken, vermogensbeheerders en family offices). Naar schatting wordt in België tussen 6 en 16 miljard euro geïnvesteerd in impactfinanciering, wat neerkomt op 1 tot 2,5% van het totale beheerde vermogen. De groeimogelijkheden zijn dus aanzienlijk. De studie voorspelt dat impact finance binnen drie tot vijf jaar 30 miljard van het beheerde vermogen in ons land zal veroveren.
Het evenement, Belgian Impact Day
Al deze benaderingen en ideeën zullen worden gepresenteerd in een dertigtal workshops en op de Impact Fair op 30 november op de site van Tour et Taxis (Posthuis & Gare Maritime) in Brussel. De Belgian Impact Day is een inspirerend evenement, speciaal voor Belgische investeerders, beleidsmakers, financiële instellingen en ondernemers.