Een andere kijk op psychiatrische zorg vanuit het ziekenhuis op maat van de zorggebruiker
Ondersteuning van herstelgerichte extramurale psychiatrische zorg
Waarover gaat het?
Het concept van herstelgerichte zorg lijkt vandaag, althans in theorie, op een consensus te kunnen rekenen binnen de psychiatrische ziekenhuizen, PAAZ-afdelingen en psychiatrische verzorgingstehuizen. Die zorg verbetert immers de opname en de levenskwaliteit van de zorggebruiker en geeft tegelijk ook meer zin aan het werk van de zorgprofessionals.
Al van bij de opname bepalen de professionals en zorggebruikers samen doelstellingen: ze ontwikkelen in onderling overleg een ondersteunings- en zorgtraject met het oog op een gecoördineerde ondersteuning en follow-up. Samen gaan ze na over welke vaardigheden de zorggebruiker beschikt, brengen ze diens beschikbare hulpmiddelen in kaart en identificeren ze de mensen uit zijn of haar entourage die ingezet kunnen worden. De bedoeling is om in partnerschap met alle betrokken actoren een zo snel mogelijke terugkeer naar de ‘buitenwereld’ of herintegratie in de samenleving mogelijk te maken, met de gezamenlijke en op elkaar afgestemde steun van de spelers van de eerstelijnszorg.
Deze aanpak biedt mogelijk ook een antwoord op het verlies aan zingeving bij de uitoefening van het zorgberoep en de burn-outs van zorgverstrekkers in ziekenhuizen. Herstel impliceert immers, al van bij de opname, een langetermijnperspectief bij de uitoefening van de job.
Met deze oproep willen de Fondsen voor Geestelijke Gezondheid en de Koning Boudewijnstichting steun bieden aan ziekenhuizen die een ambitieuze aanpak van herstelgerichte zorg willen invoeren, ontwikkelen of verduurzamen.
Die aanpak kan verschillende vormen aannemen: multidisciplinaire opleidingen, de organisatie van inleefstages in innovatieve afdelingen, het oprichten van comités van gebruikers en/of naasten, acties om in netwerken samen te werken, het betrekken van ervaringswerkers, ervaringsdeskundigen, het ontwikkelen van een case-managementfunctie, etc.…
FAQ:
1. Welke kosten komen in aanmerking? In het kader van deze oproep komen alle soorten kosten in aanmerking: personeelskosten, werkingskosten en opleidingskosten. Uitzonderingen zijn investeringskosten in verband met infrastructuur en uitrusting.
2. Kunnen kinder- en jeugdpsychiatrische ziekenhuizen een aanvraag indienen? Ja, kinder- en jeugdpsychiatrische ziekenhuizen kunnen op deze oproep indienen.
3. Kunnen centra voor functionele revalidatie een aanvraag indienen? Nee, functionele revalidatiecentra kunnen geen aanvraag indienen voor deze oproep. Deze oproep is gericht op ziekenhuisstructuren. Revalidatie-instellingen, zowel die voor kinderen als voor volwassenen, staan de facto al dichter bij de eerste lijn en zijn actief op het gebied van herstel.