Duurzame koffie in Burundi
Steun aan koffieboeren die in coöperaties zijn verenigd, om hun economische activiteit om te vormen tot een motor van duurzame lokale ontwikkeling.
Waarover gaat het?
Sinds 2013 heeft de stichting de ambitie om de lokale gemeenschappen in Burundi te versterken door te investeren in de koffieproductie, zodat ze hun levensomstandigheden kunnen verbeteren volgens hun eigen prioriteiten: initiatieven ondersteunen die gericht zijn op de productie van duurzame en ethische koffie van hoge kwaliteit, en kleine producenten in staat stellen de voordelen van hun werk te belonen en hun waardigheid te herstellen.
Met het kapitaal van het Fonds Carlier verleent de stichting een garantie voor de lokale bankkredit die nodig is voor de voorfinanciering van de koffiecampagne van COCOCA, de eerste private unie van coöperaties van koffieboeren in Burundi.
Deze steun vormt een aanvulling op andere directe en indirecte ondersteuning aan COCOCA en haar leden via gants en een solidaire lening. De KBS zorgt ervoor dat ze, telkens als dat nodig is, de betrokken Belgische actoren samenbrengt om onze verschillende tussenkomsten met COCOCA beter te coördineren, met name Broederlijk Delen, Collibri Foundation, Efico Foundation, DGD, Enabel-TDC en Kampani. Ten slotte vertrouwde de stichting een consultancy-missie toe aan Deogratias Niyonkuru als permanent adviseur van de koffieboerenbeweging in Burundi.
In 2018 steunde het KBS ook onderzoek onder leiding van de Plantentuin Meise. Dit onderzoek, in samenwerking met lokale stakeholders, heeft als doel het potentieel te beoordelen en een endemische koffieboomsoort uit Kivu te valoriseren om bij te dragen aan het behoud van hooggelegen bossen en de koffieteelt in DR Congo en de regio.
Partner(s)
COCOCA, Inades-Formation Burundi, ADISCO, Kampani, Collibri Foundation, Broederlijk delen, Colruyt Groep, Efico, Enabel (Trade for Development Centre) - Federale Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD)