Digi-parent
Ondersteunen en versterken van de digitale vaardigheden van ouders in een socio-economisch kwetsbare positie
Waarover gaat het?
Technologie verandert onze samenleving in ijltempo. Maar niet iedereen surft vlot mee op de digitale golf. De Barometer Digitale Inclusie 2022 geeft aan dat 46% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar digitaal kwetsbaar is. Dit percentage stijgt tot 70% voor personen met een laag inkomen of een laag opleidingsniveau. Ook jongeren worden niet gespaard: 1 op 3 heeft zwakke digitale vaardigheden, een percentage dat stijgt tot 45% bij jongeren met een laag opleidingsniveau.
Enerzijds hebben deze jongeren dus nood aan bijkomende digitale ondersteuning, al dan niet in een thuiscontext. Anderzijds blijkt uit de bevraging bij 266 Belgische non-profit organisaties, actief op het domein van digitale inclusie, dat kinderen van digitaal kwetsbare ouders vaak reeds op jonge leeftijd de digitale administratieve taken van hun ouders overnemen. Zo moeten ze verantwoordelijkheden nemen die hen niet toebehoren.
Met deze oproep ‘Digi-parent’ wil de Koning Boudewijnstichting (piloot)projecten ondersteunen die zich richten op het versterken van de digitale vaardigheden van ouders, voornamelijk in een socio-economisch kwetsbare positie. Met als doelstelling hun digitale onafhankelijkheid te vergroten en hun digitale ouderrol te versterken.
Heeft jouw organisatie een idee om ouders, in een kwetsbare socio-economische positie te ondersteunen naar meer digitale vaardigheden? Dien dan zeker een aanvraagdossier in. Een professionele en onafhankelijke jury buigt zich over alle ontvangen dossiers en voorziet in een objectieve selectie van de meest impactvolle dossiers.
Tot slot, aanvraagdossiers bestaande uit een samenwerking tussen twee of meerdere organisaties worden sterk aangemoedigd. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een organisatie met expertise in het trainen van digitale vaardigheden en anderzijds een organisatie met een ongedwongen toegang tot het doelpubliek van deze oproep zoals een basis- of secundaire school.